3-4 žloutky
60-160 g másla
(50-100 g taveného sýra)
1/2-1 lžička dijonské hořčice
1-2 lžíce citrónové šťávy
sůl
1 stroužek-1 palice česneku +/ nebo sekané bylinky
olivový olej
Žloutky, máslo a sýr dobře rozšleháme v robotu a přidáme sůl, hořčici a citron - není nutný. Stroužky česneku v množství podle vlastní chuti nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.
Do směsi v robotu přidáváme za stálého šlehání olivový olej po malých dávkách. Směs se zpění a našlehá do světlejší barvy. Přidáme tak 100 ml oleje - přidávám podle oka.
Nakonec vmícháme česnek.
Tavený sýr, zvaný tavený sýrový výrobek (kupuji v Lidlu), není do receptu bezpodmínečně nutný, ovšem s konzistencí směsi dělá zázraky. Stačí i obyčejný tavený sýr v nevelkém množství.
S olejem do směsi opatrně, neemulguje právě excelentně a bez másla by z toho hmota nikdy nebyla. Pokud má olivový olej vytvořit majonézu samotný, musí se za základ použít celé vejce. Recept zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat