30 g soli
1 lžíce mletého kmínu nebo MAHÁ
Zelí nakrouháme co nejjemněji, posolíme a pokmínujeme, dobře rukou promícháme, natlačíme na dno mísy a přes noc přiklopíme nějakou umělou nebo skleněnou poklicí. Košťál je výborný i za syrova, nebo se dá hodit do polévky.
Druhý den přidáme:
1 velkou mrkev jemně nastrouhanou
šťávu z 1 citrónu
70 g oleje
1,5 lžíce jablečného octa
2 lžíce ERT
3 lžíce čekankového sirupu "Originál"
1 lžíci sušené cibule
1 lžíci sušeného česneku
100 ml převařené studené vody
Vše dobře promícháme a nacpeme do dvou velkých zavařovaček. Navrch musí stát vrstvička šťávy. Salát se dá jíst hned, ale lepší je, když ho alespoň na týden, dva, uložíme do lednice a necháme uležet. Určitě pak vydrží ještě měsíc, ale nejspíš i déle. Snažíme se odebírat jen pevný podíl, aby šťáva izolovala zbytek od vzduchu.
Nejlepší je politý domácím kozím kefírem.
Žádné komentáře:
Okomentovat