neděle 17. prosince 2023

Pružné tenké placky z lněného semínka

1/2 šálku (80 g) hnědého lněného semínka
120 g vody
špetka soli

Placky jsou podobné spíše palačinkám, než tortillám. Jsou tři o výsledném průměru cca 18 cm.

Do rendlíčku dáme vařit vodu se solí. Semínko umeleme na mouku a tu vsypeme do vařící vody a chvilku promícháme a stěrkou rozetřeme do hladka. Utvoří se měkká koule těsta, kterou vyklopíme na talíř.
Po 10 minutách můžeme pokračovat rozdělením těsta na 2 až 3 kousky, které postupně rozválíme mezi dvěma  kusy pečícího papíru. Dělám to tak, že jeden papír přehnu diagonálně, vytvoří se tak dost místa na rozválenou placku.  Placku pak překlopím na dlaň a plácnu na pánev. Opéká se pár minut na obou stranách.
Kdo chce placky kulaté, obtiskne do nich třeba poklici, což je asi všeobecně známé z tisíců videí o výrobě "tortill", které na internetu naleznete.
Schválně píši, že recept vyžaduje hnědé semínko. Vychází to ze zjištění, že hnědé odrůdy mají správný poměr omega kyselin, tedy omega 3 : omega 6 přibližně 3:1 což se o zlatém semínku říci nedá, když ten poměr má zcela opačný a může vypad i takto: 1 : 36. Přínosnými odrůdami jsou: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders a Libra. 
Kdo chce svému zdraví tedy prospět, raději si zvykne na chuť zdravé odrůdy, než by akceptoval velmi nepříznivé poměry v semínkách zlatých, které podle mého názoru konzumovat nemá žádný smysl, ačkoli jedlá jistě jsou.
Nakonec si myslím, že vše je rozumné konzumovat s mírou a potraviny i v určitém rámci střídat. Jednostranná strava, ať sebezdravější, nepřináší takovou pestrost, která by podporovala zdraví našich pomocníků v trávicím traktu tak, jak je třeba.

Žádné komentáře: