sobota 14. ledna 2023

Teplá pomazánka z mrkve a celeru


1 cibule 
2 velké mrkve
1 menší celer (10 cm)
olivový olej
lahůdkové droždí
sůl, pepř

Zeleninu očistíme a mrkev a celer (přibližně ve stejném poměru) jemně nastrouháme (v robotu na malých slzičkách). Cibuli si nakrájíme na kostičky a ve velké hluboké pánvi ji zpěníme na oleji. Přidáme nastrouhanou zeleninu a restujeme na mírném ohni. Přidáváme dostatek oleje podle potřeby a zavadlou zeleninu pak velmi mírně podlijeme a dusíme pod poklicí maximálně 15 minut. 
Sundáme poklici a mícháme, až se voda odpaří a hned stáhneme z plotny. Přidáme ještě trochu oleje a vločky droždí v množství podle vlastní volby, dávám několik plných lžic, dosolíme a opepříme. Pomazánka je dobrá teplá i studená.
Když vychladne, je možné do ní vmíchat pomazánkové máslo, pokud jí chceme mít více. Je s ním stále velmi chutná.


Žádné komentáře: