sobota 31. prosince 2022

Svíčková a domácí brusinky

800 g hovězí kulaté plece
1 cibule
1 plátek citrónu i s kůrou, bez jadérek
3 bobkové listy
1 lžička celého pepře
3 kuličky nového koření
malá špetka tymiánu, sůl

800 g očištěné kořenové zeleniny (3 díly mrkve, 2 díly celeru, 1 díl petržele) 
200 g libové anglické slaniny nepříliš silně uzené, nebo prorostlého špeku
koření od Antonína - svíčková
sůl
1 lžíce obyčejného octa
100-200 ml šlehačky

Maso uvaříme s kořením a solí předem a dáme je ztuhnout do lednice nebo mrazáku - nikoli úplně zmrznout. Poté nakrájíme maso na plátky, ideálně na kráječi (lépe se krájí větší kus masa, například celá plec). Z vývaru vyjmeme bobkové listy.
Příprava omáčky: zeleninu nakrájíme (na tenké plátky, kolečka apod.) a po částech opékáme v hluboké pánvi na pokrájené slanině. Když už je první dávka zeleniny trošku zlatavá, přendáme ji do hlubšího hrnce. Takto postupujeme dokud není všechna zelenina pěkně opečená. Můžeme si přilít i trochu olivového oleje. Potom zeleninu v hrnci zalijeme vývarem, přidáme citrón a vaříme do změknutí cca 20 minut. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem i se slaninou, kuličkami a citrónem, za postupného přidávání vývaru, abychom dosáhli žádoucí konzistence (velmi jemné a spíše hustší) a postavíme na sporák. Dochutíme kořením od Antonína (není nutné) a solí a ochutnáme, zdali je omáčka dost slaná. Potom velmi opatrně dokyselíme octem. Nesladíme! Necháme chvíli mírně vařit, přidáme šlehačku, necháme lehce přejít varem a stáhneme z ohně.
Podáváme se zavařenými brusinkami. Ty pokrm přisladí těm, kdo o to stojí. 

Domácí brusinky

400 g čerstvých brusinek
1 šálek vody
1 sáček "dort želé" dr. Oetker do 1/4 l vody (červené nebo čiré)
sladidlo - ERT a práškový ERT se stévií
špetka soli

Brusinky se dostanou koupit hlavně okolo vánoc. Jsou to ty velké, kanadské, velmi chutné, krásně nahořklé. Vsypeme je do rendlíku, přidáme šálek vody a chvíli povaříme, aby popraskaly a pustily šťávu. Můžeme je i trochu rozšťouchat a přisladíme. 
V misce si smícháme obsah sáčku se lžící sladidla a rozmícháme. Když jsou brusinky měkké, přisypeme tuto směs, dobře rozmícháme a vaříme podle návodu na sáčku 1 minutu. Ihned naléváme do skleniček a uzavřeme. Skleničky postavíme k sobě a dobře je obalíme několika utěrkami, aby chladly pomalu a víčka se dobře chytila.

Žádné komentáře: