neděle 18. prosince 2022

Ovocný chlebíček


400 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, datle, hrozinky)
160 g ořechů (mandle, lískové, kešu, vlašské apod.)

1 lžíce psyllia
2 lžíce e-cukru
60 g lněných semínek
1/2 šálku bramborové vlákniny
1/2 šálku mandlového proteinu (odtučněná mandlová mouka)
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

2 vejce
150 ml vody

Sušené ovoce vybíráme bez přidaného cukru, ale spíše sladší, kyselé není tak vhodné, takže třeba višně raději nedávám. Může se přidat i pomerančová kůra. Nejlepší je vybrat alespoň tři druhy, výborné jsou velké tmavé hrozinky (koupila jsem pod názvem "jumbo flame tmavé"). Vybíráme pokud možno nesířené nepřeschlé plody a pokrájíme je na menší kousky, například švestku na 4-6 kousků. Hrozinky nekrájím vůbec, ani ty veliké. 
Ořechovou směs můžeme před použitím na chvilku nebo přes noc namočit a před použitím je necháme oschnout v sítu (není nutno, ale je to lepší). Všechno ovoce a ořechy nasypeme do mísy.
Semeleme si psyllium s lněnými semínky a smícháme s ostatními suchými přísadami. Vše dobře vmícháme do ovocno-ořechové směsi. Uděláme důlek a vlijeme osolenou vodu a vejce. Vše dobře promísíme rukou a nenecháme 10 minut odpočinout. 
Zatím si předehřejeme troubu na 160°C a připravíme plech a pečící papír nebo chlebíčkovou formu vyloženou papírem (stačí delší plochy). 
Těsto znovu trochu promísíme a přímo v míse z něj uplácáme oválný bochníček, který opatrně přeneseme na plech a pěkně upravíme. Pokud těsto vkládáme do formy, dobře ho stlačíme. Pečeme 60 minut / 160°C horkovzduchem. Necháme úplně vychladnout na drátěné podložce a studený chlebíček zabalíme do alobalu. Měl by se pár dní nechat rozležet. Krájí se na tenké plátky, jde to dobře zubatým nožem na pečivo. Můžeme jej mazat máslem.
Samozřejmě se nejedná o recept vhodný pro keto dietu, ale low carb určitě je. V původním receptu bylo místo vlákniny, proteinu a psyllia 65 g semletých ovesných vloček a byl bez vajec, takže veganský. Recept jsem našla na báječném youtubovém kanále Weltverborgen a upravila ho pro sebe. 

Žádné komentáře: