280 g hladového špaldového kvásku**
4 lžíce bramborové vlákniny
2 vejce
4 lžíce bramborové vlákniny
2-2,5 lžíce psyllia
2 lžičky speciální směsi*
2 lžičky speciální směsi*
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Zvlášť smícháme tekuté a suché ingredience, které nakonec opět smícháme. Těsto vlijeme ihned do formy na chleba 9x15 cm, vyložené pečícím papírem a dáme péci na 180°C / 40 minut. Těsto se po spojení nesmí nechat stát ale je třeba ihned péci.
Množství psyllia dávkujeme podle hustoty kvásku, který se někdy povede hustší, jindy řidší.
![]() |
12 muffinků se zapečenou datlí |
MENŠÍ CHLEBÍK PEČENÝ V MW
2 vejce
4 lžíce bramborové vlákniny
1 lžička speciální směsi*
Do porcelánové nebo skleněné misky 800 ml vlijeme kvásek a přidáme vejce. Dobře promícháme metličkou. V malé mističce smícháme speciální směs s vlákninou a vše přidáme do prošlehané směsi kvásku a vajec. Rychle a důkladně promícháme a misku s těstem ihned vložíme do MW na plný výkon (800 W). Vlníme 3 minuty a bochánek okamžitě vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.
Po přidání speciální směsi je třeba pracovat rychle, protože v těstě se ihned začnou tvořit bublinky a nechceme, aby nám utekly.
4 lžíce bramborové vlákniny
1 lžička speciální směsi*
Do porcelánové nebo skleněné misky 800 ml vlijeme kvásek a přidáme vejce. Dobře promícháme metličkou. V malé mističce smícháme speciální směs s vlákninou a vše přidáme do prošlehané směsi kvásku a vajec. Rychle a důkladně promícháme a misku s těstem ihned vložíme do MW na plný výkon (800 W). Vlníme 3 minuty a bochánek okamžitě vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.
Po přidání speciální směsi je třeba pracovat rychle, protože v těstě se ihned začnou tvořit bublinky a nechceme, aby nám utekly.
*speciální směs:
1/4 šálku jedlé sody
1/4 šálku jemné soli
1/4 šálku bez 1 lžíce jemně mletého kmínu
1/4 šálku jedlé sody
1/4 šálku jemné soli
1/4 šálku bez 1 lžíce jemně mletého kmínu
Přísady na speciální směs si smícháme předem v míse. Uchováváme ji v dobře uzavřené nádobě.
**Výroba kvásku je jednoduchá. Do zavařovačky nalijeme 100 g vody a přimícháme 100 g mouky. Není třeba vážit, stačí od oka. Přísady smícháme na hustší kašovitou konzistenci a hrdlo sklenice povážeme pomocí gumičky kouskem papírové utěrky nebo obyčejným ubrouskem, neuzavítáme víčkem, ani jen položeným! Necháme na lednici stát jeden den. Pak přidáme trošku vody a mouky a opakujeme další dny. Jakmile začne kvásek stoupat, začal fungovat. Počkáme až klesne a použijeme jej. Doplníme suroviny a pokračujeme jako předešle.
Kvásek vždy po několika hodinách po nakrmení vystoupá a pak začne klesat, tehdy už v něm zbývá jen minimum sacharidů, všechny jsou spotřebovány na bublinky kysličníku uhličitého a vodu. Je kyselý. Počkáme až klesne úplně a tehdy jej použijeme.
Po použití kvásku pro přípravu chleba doplníme vodu a mouku několikrát tak, abychom vždy dostali jen potřebné množství kvásku a v době, tedy po několika dnech, kdy jej opět budeme potřebovat. Protože jej nepotřebuji každý den, nechávám jej v létě v ledničce a teprve večer před pečením jej vyndám nahoru na lednici a případně trochu dokrmím. Po dobu několika dnů ho také obden, dva, můžeme v lednici přiživovat a alespoň jednou týdně vytáhnout a spotřebovat. Vydrží věčně.
V zimním období, kdy máme v kuchyni okolo 20°C nedávám kvásek do lednice vůbec a nechávám ho v chladu u okna bez topení.
Žádné komentáře:
Okomentovat