úterý 13. prosince 2022

Keto chléb z hladového špaldového kvásku v MW a bochníček v troubě


TENTO CHLÉB PEČENÝ V TROUBĚ

280 g hladového špaldového kvásku**
2 vejce

4 lžíce bramborové vlákniny
2-2,5 lžíce psyllia
2 lžičky speciální směsi*



Rozehřejeme si troubu na 180°C. Zvlášť smícháme tekuté a suché ingredience, které nakonec opět smícháme. Těsto vlijeme ihned do formy na chleba 9x15 cm, vyložené pečícím papírem a dáme péci na 180°C / 40 minut. Těsto se po spojení nesmí nechat stát ale je třeba ihned péci.
Množství psyllia dávkujeme podle hustoty kvásku, který se někdy povede hustší, jindy řidší.

12 muffinků se zapečenou datlí




MENŠÍ CHLEBÍK PEČENÝ V MW

140 -150 g hladového špaldového kvásku**
2 vejce

4 lžíce bramborové vlákniny
1 lžička speciální směsi*

Do porcelánové nebo skleněné misky 800 ml vlijeme kvásek a přidáme vejce. Dobře promícháme metličkou. V malé mističce smícháme speciální směs s vlákninou a vše přidáme do prošlehané směsi kvásku a vajec. Rychle a důkladně promícháme a misku s těstem ihned vložíme do MW na plný výkon (800 W). Vlníme 3 minuty a bochánek okamžitě vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.
Po přidání speciální směsi je třeba pracovat rychle, protože v těstě se ihned začnou tvořit bublinky a nechceme, aby nám utekly.


*speciální směs:
1/4 šálku jedlé sody
1/4 šálku jemné soli
1/4 šálku bez 1 lžíce jemně mletého kmínu

Přísady na speciální směs si smícháme předem v míse. Uchováváme ji v dobře uzavřené nádobě.



**Výroba kvásku je jednoduchá. Do zavařovačky nalijeme 100 g vody a přimícháme 100 g mouky. Není třeba vážit, stačí od oka. Přísady smícháme na hustší kašovitou konzistenci a hrdlo sklenice povážeme pomocí gumičky kouskem papírové utěrky nebo obyčejným ubrouskem, neuzavítáme víčkem, ani jen položeným! Necháme na lednici stát jeden den. Pak přidáme trošku vody a mouky a opakujeme další dny. Jakmile začne kvásek stoupat, začal fungovat. Počkáme až klesne a použijeme jej. Doplníme suroviny a pokračujeme jako předešle.
Kvásek vždy po několika hodinách po nakrmení vystoupá a pak začne klesat, tehdy už v něm zbývá jen minimum sacharidů, všechny jsou spotřebovány na bublinky kysličníku uhličitého a vodu. Je kyselý. Počkáme až klesne úplně a tehdy jej použijeme.
Po použití kvásku  pro přípravu chleba doplníme vodu a mouku několikrát tak, abychom vždy dostali jen potřebné množství kvásku a v době, tedy po několika dnech, kdy jej opět budeme potřebovat. Protože jej nepotřebuji každý den, nechávám jej v létě v ledničce a teprve večer před pečením jej vyndám nahoru na lednici a případně trochu dokrmím. Po dobu několika dnů ho také obden, dva, můžeme v lednici přiživovat a alespoň jednou týdně vytáhnout a spotřebovat. Vydrží věčně. 
V zimním období, kdy máme v kuchyni okolo 20°C nedávám kvásek do lednice vůbec a nechávám ho v chladu u okna bez topení.



Žádné komentáře: