pátek 18. listopadu 2022

Jemné polévkové noky z kuřecího masa





1. varianta

1 malé kuřecí prsíčko bez kůže max. 160 g
2 vejce
2-3 lžíce jemné odtučněné mandlové mouky (mandlový protein) 
1 lžíce oleje
2 lžičky psyllia
sůl, pepř

Maso rozkutrujeme tyčovým mixérem, přidáme vejce a opět mixujeme. Přidáme olej a suché přísady a zase dobře prokutrujeme. Má vzniknout husté těsto. Noky zavaříme stejně jako moučné. Vaříme 5 minut v jiné nádobě než polévku, v dostatečném množství osolené vody.




s lupinovou moukou
2. varianta - prostření obr.

1 velké kuřecí prsíčko i s kůží
2 vejce
1 lžíce oleje
zeleninová sůl
1 lžička koření


3. varianta 

1 malé kuřecí prsíčko s kůží
1 vejce
1 vrchovatá lžíce mandlového másla
sůl
1 lžička koření - podle preference, není nutné
(1 vajíčko vařené natvrdo - může být)
Jak připravíme varianty, kdy máme maso s kůží: kůži je nutné rozkutrovat jako první. Ve druhé variantě není ani mouka, ani mandlové máslo. Nočky jsou měkčí a dobře se hodí na zapékání místo samotného kuřecího masa, do zeleninové směsi apod.  

Pokud nechceme použít psyllium, kůže je do nočků hodně důležitá, protože je místo psyllia činí jemnými, ze samotného masa trochu drhnou, takže, pokud ji máte a nevadí vám, určitě ji do těsta přidejte.

Z těsta buď lžící vykrajujeme noky, nebo ho můžeme dát do mikroténového sáčku, zatočit, ustříhnout růžek a sekat kousky nožem. Ty jsou dobře vidět na prostředním obrázku.

Těsto na noky můžete udělat buď z jednoho prsíčka, nebo je připravit z odřezků, které zbydou po seříznutí dvou prsních řízků na steaky. Takto upravené řízky se lépe připravují na minutku a množství noků je z nich tak akorát do polévky. 
Řízek očistím a položím hladkou stranou na prkénko špičkou k ruce, ve které držím nůž. Nůž používám dostatečně velký. Maso seříznu vodorovně od místa, kde začíná být příliš silné, na stejnoměrnou výšku cca 8 mm. U velkého kousku masa se to může podařit i 2x. Odříznu i tenkou špičku, případně ještě podle potřeby upravím tvar. Pokud koupím celé kuře, nohy upeču, z prsíček udělám steaky a noky a ze zbytku polévku. 

Z těsta na noky se dají připravit také placičky buď v troubě nebo na pánvi. Jak placky, tak i noky jsou velmi jemné a chutné, vhodné i pro děti. Do těsta lze také nastrouhat jedno vajíčko uvařené natvrdo, pokud je k dispozici.
Noky se dají použít i k zeleninové omáčce nebo k zeleninové směsi. Mají opravdu široké využití. Pečené nebo smažené placky jsou v podstatě takové nugetky, ale bez strouhanky.
Koření není nutné, někdy dávám bylinky nebo různé směsi. Přidáme-li před kutrováním čerstvou petrželku, vyjdou pak noky zelené.

Žádné komentáře: