čtvrtek 19. ledna 2023

Ovocný kompot - pomeranče, mandarinky, hrozno, jablka ...

pomeranče, mandarinky, hrozno nebo jiné ovoce nakrájené na sousta, volíme spíš kyselejší kousky
nálev na jablečný kompot: hřebíček, skořice, badyán
nálev na pomerančový kompot: na 1 pomeranč špetka kardamomu a vanilky
dobrá jsou jablíčka s jahodou, s borůvkou - pro ochucení
brusinky dělám druhou metodou - napřed vše povařím 
sladidlo - ERT, čekankový sirup Originál, (Dort-želé dr. Oetker)

Zavařování rovnou do sklenic

Pokud je ovoce více, třebas na pět skleniček, které se mi maximálně vejdou do největšího hrnce, používám klasickou metodu - ovoce do sklenic, zalít nálevem. Hlavně některým odrůdám jablek to velmi svědčí, protože ovoce se nerozvaří.
Jablka oloupu a nakrájím na kostičky, někdy přidám pro chuť kousky jahod, borůvky apod. Nálev uvařím zvlášť, někdy i ze slupek a jádřinců, jsou-li čisté, a horký naliji do sklenic na ovoce. Ihned zavíčkuji a naskládám na drátěnou mřížku do hrnce s 5 cm horké vody. Sklenice jsou ponořené tak do dvou třetin výšky. Přivedu vodu znovu k varu, přiklopím, vařím minutku a ztlumím příkon na minimum, aby se voda už nevařila a nechám 20 minut přiklopené. Potom vypnu, poklici mírně posunu našikmo a nechám vystydnout (do rána), kdy sklenice vytáhnu už studené.
Do nálevu je také možné zavařit přípravek "Dort-želé Dr. Oetker". Použijeme jej poněkud více zředěný, než podle návodu, tedy asi 1 sáček do 300-400 ml nálevu (podle návodu je 1 sáček na 250 ml vody), takže nálev při vychladnutí kompotu trochu zželíruje. 

Návod na vařený kompot - bez zavařování v hrnci

Na sporák položíme pánev nebo rendlík s trochou vroucí vody, do ní postavíme sklenice a necháme ohřívat.
Připravíme si studený nálev, asi 150 ml vody na 1 menší zavařovačku (370 ml), který osladíme a můžeme dochutit citrónem. 
Pomeranče nebo mandarinky oloupeme a jednotlivé dílky překrojíme napůl, jablka a pod. rozkrájíme na kostky a vložíme do vařícího se nálevu. Asi 1 minutu povaříme a plníme do horkých sklenic tak, aby okraj zůstal suchý a čistý, tedy nejlépe se zavařovací nálevkou. Ta se dá jednoduše vyrobit i z vršku petlahve. 
Sklenici napřed naplníme horkým ovocem, pak teprve nálevem. Plníme cca 10-5 mm pod víčko a každou naplněnou sklenici okamžitě uzavřeme víčkem a rovnáme je na teplou plotýnku těsně k sobě. Celou várku pak okamžitě zabalíme do několik utěrek a přikryjeme třeba polštářkem. Musí chladnout pomalu!
Studené sklenice, které se dobře uzavřely a mají propadlý střed víčka, uložíme do temna, ostatní necháme v lednici a spotřebujeme do 10 dnů.  
Kompoty neskladuji dlouho, tak dva měsíce většinou, protože je raději připravím v malém množství, například když zbývá nějaké, třeba i kyselejší, ovoce. 
Touto metodou zavařuji i zeleninové směsi, většinou něco s rajčaty v létě. Důležité je dobře otřít hrdlo před zavíčkováním, plnit vařící  směs, ihned po naplnění každou sklenici zavřít, ještě horké sklenice srovnat na teplé místo a zakrýt několika vrstvami utěrek nebo polštářky a nechat chladnout pomalu bez zkoušení víček nebo jiného vyrušování.


Žádné komentáře: