pondělí 30. ledna 2023

Palačinky z hladového špaldového kvásku


200 g hladového kvásku ze špaldové mouky
3 vejce
1 lžíce oleje
špetka soli

1 lžíce mandlového proteinu (jemná odtučněná mandlová mouka)
1 lžička psyllia
3/4 lžičky jedlé sody

Smícháme zvlášť tekuté a zvlášť suché přísady. Pak vmícháme suché do tekutých a těsto dobře prošleháme metličkou. Smažíme středně velké lívance na rozpálené suché pánvi a skládáme je na talíř, kde je potřeme olivovým olejem, aby zvláčněly.
Jedlá soda je v receptu nutná, nelze ji nahradit práškem do pečiva.
6 ks o velikost cca 16 cm v průměru

*Výroba kvásku je jednoduchá. Do zavařovačky nalijeme 100 g vody a přimícháme 100 g mouky. Není třeba vážit, stačí od oka. Přísady smícháme na hustší kašovitou konzistenci a hrdlo sklenice povážeme pomocí gumičky kouskem papírové utěrky nebo obyčejným ubrouskem, neuzavítáme víčkem, ani jen položeným! Necháme na lednici stát jeden den. Pak přidáme trošku vody a mouky a opakujeme další dny. Jakmile začne kvásek stoupat, začal fungovat. Počkáme až klesne a použijeme jej. Doplníme suroviny a pokračujeme jako předešle.
Kvásek vždy po několika hodinách po nakrmení vystoupá a pak začne klesat, tehdy už v něm zbývá jen minimum sacharidů, všechny jsou spotřebovány na bublinky kysličníku uhličitého a vodu. Je kyselý. Počkáme až klesne úplně a tehdy jej použijeme.
Po použití kvásku  pro přípravu chleba doplníme vodu a mouku několikrát tak, abychom vždy dostali jen potřebné množství kvásku a v době, tedy po několika dnech, kdy jej opět budeme potřebovat. Protože jej nepotřebuji každý den, nechávám jej v létě v ledničce a teprve večer před pečením jej vyndám nahoru na lednici a případně trochu dokrmím. Po dobu několika dnů ho také obden, dva, můžeme v lednici přiživovat a alespoň jednou týdně vytáhnout a spotřebovat. Vydrží věčně. 
V zimním období, kdy máme v kuchyni okolo 20°C nedávám kvásek do lednice vůbec a nechávám ho v chladu u okna bez topení.

Žádné komentáře: