cca 200 g passaty
olivový olej
sůl
pepř
česnek
(1 lžíce kaparů nebo oliv i s nálevem)

Lilky nakrájíme na přibližně 3/4 centimetrová kolečka. Rozložíme je na plech vyložený papírem a pokapeme olejem. Mohou být i částečně přes sebe, aby se vešly na 1 plech. Osolíme je jen mírně, pokapeme olivovým olejem a pečeme horkovzduchem na 180°C přibližně půl hodiny nebo na 160°asi 40 minut, chce to hlídat, aby úplně nevyschly na troud. Musejí být opečené do zlatova a důkladně propečené. Lilek se dělá poměrně zdlouhavě. Při solení je třeba myslet na to, že se hodně spečou, takže opatrně a raději méně.
Hotová, trochu zchlazená kolečka lilku vložíme do robotu (food procesor), a zapneme na pomalé otáčky nože. Přiléváme passatu, přidáme koření a zalijeme olejem. Alespoň deci to chce, klidně víc, podle obliby. Dobře vše rozsekáme na kaši nebo na hrubo.
Ochutíme solí, pepřem a česnekem, případně olivami a kaparami, které oboje nejsou nutné, záleží na kvalitě a kyselosti rajčatové omáčky.
Dip je nejlepší k vařeným vajíčkům. Je to úžasná dobrota.
Současně s lilkem můžeme upéct i silnostěnnou červenou papriku a přidat jí do pomazánky místo jednoho lilku.
4-6 porcí
4-6 porcí
Žádné komentáře:
Okomentovat