neděle 5. srpna 2018

Lilkový dip

2 lilky
200 g passata v krabičce
olivový olej
sůl
pepř
sušený česnek
1 lžíce kaparů nebo oliv i s nálevem

Lilky nakrájíme na přibližně centimetrová kolečka. Rozložíme je na plech vyložený papírem a pokapeme olejem. Osolíme je jen mírně a pečeme horkovzduchem na 180°C přibližně půl hodiny nebo na 160°asi 40 minut, chce to hlídat, aby úplně nevyschly na troud. Musejí být opečené do zlatova a důkladně propečené. Lilek se dělá poměrně zdlouhavě. Při solení je třeba myslet na to, že se hodně spečou, takže opatrně a raději méně.
Hotová, trochu zchlazená kolečka lilku vložíme do robota, a zapneme na pomalé otáčky nože. Přiléváme passatu, přidáme koření a zalijeme olejem. Alespoň deci to chce, klidně víc, podle obliby. Dobře vše rozsekáme na kaši nebo na hrubo.
Ochutíme solí, pepřem a česnekem, případně olivami a kaparami, které oboje nejsou nutné, záleží na kvalitě a kyselosti rajčatové omáčky.
Dip je nejlepší k vařeným vajíčkům. Je to úžasná dobrota.
4-6 porcí

Žádné komentáře: