500 g kuřecích jater
500 g dobrého špeku
1/2 citrónu
3 velké stroužky česneku
sůl a pepř nebo ochucená sůl podle možností
Nejdříve si pokrájíme špek na cca 5 mm špalíčky a dáme jej ve vhodném kastrůlku na mírný oheň vyškvařit. Kousky špeku se musí úplně zbavit tuku, takže se z nich stanou suché škvarky. Je potřeba proces hlídat a hlavně škvařit na velmi mírném plameni. Škvarky vybereme a použijeme všechen tuk.
V pekáčku vyloženém pečícím papírem nebo na plechu, upečeme játra. Podle toho, jak je rozložíme trvá pečení 30-40 minut. Játra musí být hnědá i uvnitř. Necháme je vystydnout.
Chladná játra vložíme do sekacího robotu (food procesoru) a na nejpomalejší chod zpracujeme na hrubou drť. Přidáme šťávu z citrónu, rozdrcený česnek, a ochucovadla. Postupně přidáváme tekutý tuk a nakonec ještě finálně dochutíme.
Přidávám ochucenou sůl Fermato a někdy i krémový bujón Bujónka, ale nejsou nutné, stačí oblíbená směs koření.
Škvarky nepřidávám, protože nemám tak výkonný stroj, aby je dobře rozsekal a v paštice by zvlhly a byly by tuhé. Jinak by to byl samozřejmě jen přínos.
Žádné komentáře:
Okomentovat