sobota 6. května 2023

Majonéza z olivového oleje

v půlce procesu

1 vejce
2 stroužky česneku
1 lžička sušené cibule
1/2 lžičky soli
1,5 lžíce jablečného octa 5% 
2 lžíce dijonské hořčice
1-2 lžíce čekankového sirupu Klasik
180 g panenského olivového oleje

Vše vložíme do zavařovačky o 720 ml. Na dno postavíme tyčový mixér a začneme mixovat. Mixujeme stále ve stejné poloze dokud nezačne směs bělat a „vylézat“ nahoru. Pak mixér pomalu táhneme vzhůru za stálého bělání směsi. Ochutnáme, dochutíme a znovu lehce promixujeme.

Octa může být méně a může se místo něj přidat citrónová šťáva. Sladidlo se nemusí dávat vůbec. Celé vejce je základ úspěchu.
 
Jablečný ocet používám italský, jeho chuť se nedá s ostatními, které jsem vyzkoušela, ani porovnat. Dělám majonézu docela silně ochucenou, protože ji hlavně používám na ochucení salátů a dávám jí na jednu porci tak dvě lžíce. Většinou musím salát ještě přisolit, někdy i přikyselit. Právě takto ochucená je výborná na vařené maso. 

Dalšího stupně ochucení se dosáhne přidáním trochy kvašené zeleniny a místo sušené cibule dáme 1 šalotku pokrájenou na kostky. Majonézu pak necháme celý den na kuchyňské lince, aby započal proces fermentace. Pak vložíme do lednice. Je velmi chutná, zdravá a vydrží déle.




Rajčatová majonéza

1 vejce
2 stroužky česneku
1 lžička sušené cibule
1,5 lžíce jablečného octa 5%
3 sušená rajčata San Marzano (jsou hodně slaná, naložených v oleji dávám 6)
1 lžíce vody - jsou-li rajčata suchá
3 rovné lžičky čekankový sirup Originál
180 g panenského olivového oleje

Recept asi není úplně vhodný pro lidi, kteří nesnášejí nahořklou zeleninu nebo olivový olej. 

Žádné komentáře: