pátek 16. září 2022

Kuřecí špízy se zeleninou pečené v troubě


2 velké rajčinové papriky (červená a žlutá)
2 velké cibule
500 g slaniny vcelku
4 velké prsní kuřecí řízky
půlka malé cukety - cca 5 cm v průměru

citrónová šťáva
olej
pepř, sůl


Na špejli se špičkou, o délce 24 cm, se vejde přibližně 25 kousků masa a zeleniny. Takových špízů urovnáme na plech až 10 či 11. Nakrájíme si tedy vše tak, abychom při rovnoměrném opakování měli dost materiálu, tj. minimálně 250 kousků. Je lepší, když jsou řízky i cibule raději větší, protože z velkých celků kousky lépe nakrájíme. 
Řízky prokrojíme 2x, osolíme, opepříme a pokapeme citrónem a olejem, slaninu pokrájíme na čtverečky 3-4 cm, cibuli opatrně nakrájíme a rozloupeme. S velkou cibulí to jde lépe. Papriky se dají pokrájet na čtverečky nebo trojúhelníčky. Cuketa stačí na půlkolečka, vše podle velikosti. Zeleninu lehce pokapeme olejem.
Při napichování rovnoměrně střídáme vše podle toho, jaké chuti dáváme přednost, cibuli k masu apod. 
Nakonec ještě špízy posolíme, protože je na nich hodně zeleniny, která není osolená, můžeme posypat i směsí koření. Zeleninu můžeme samozřejmě osolit, či rovnou marinovat, před skládáním špízu. Neosolená vydrží déle svěží, což člověk ocení hlavně tehdy, když si špízy připravuje hodně dopředu, když zabalené špízy vydrží i dva dny před pečením.
Pečeme na 180°C / 45 minut v horní části (elektrické) trouby, s horkovzduchem. Pokud trouba nepeče úplně rovnoměrně, v půlce pečení můžeme špízy otočit a přeložit podle potřeby. Větší množství zeleniny může také pustit nějakou šťávu. Při kontrole trouby v půlce pečení ji slijeme, aby se vše mohlo lépe dopéci. Je výborná do polévky.
Špízy se dají udělat i více masové, tak, aby za každou zeleninou bylo vždy maso, vše záleží na tom, jaký zvolíme poměr surovin.

Žádné komentáře: