neděle 6. října 2019

Panna cotta, švédský krém, pudink ze želatiny atd.

1.
1 šálek šlehačky (plnotučného kokosového mléka z plechovky)
1 šálek vody
1 lžíce želatiny
4 lžíce e.cukru
malá špetka soli
vanilka
kurkuma

2.
1 šálek 12 % smetany, kysané  smetany nebo vanička kvalitního tučného tvarohu, jogurtu (na "švédský krém") nebo kokosového, sojového mléka

V rendlíku smícháme prvních sedm přísad a necháme postát asi 20 minut. Kurkumy dávám tolik, aby se krém zabarvil trochu do žluta, takže není nutná. Místo vanilky může být nějaká esence, citrónová kůra, rum atd. podle možností. Sladidla tolik, kolik ochucení vyžaduje.
Směs zahřejeme a rozmícháme metličkou, jde to docela snadno, důležité je nezahřát směs až k bodu varu. To se dá snadno pohlídat, želatina je rozpuštěná dávno předtím, ale pro nezkušené kuchaře je odsud snadná cesta. Místo hned na sporák rendlík postavte do pánvičky s vodou a pak teprve na sporák.
Jakmile šlehačková báze trochu zchladne, opět metličkou do ní vmícháme šálek vybraného mléčného výrobku. Hmotu rozlijeme do porcových nádobek a necháme ztuhnout. Před podáváním je možné chuť pudinku pozvednout nějakou jinou sladší a výraznější dobrotou, jako je třeba keto džem, čokoládový nebo karamelový keto sirup atd.
Pudink je výborný i jen z kokosového mléka, kupuji tučné, husté mléko v plechovce. Na přípravu je pak dohromady třeba jedna 400 ml plechovka.
4 -5 porcí



Žádné komentáře: