pondělí 2. září 2019

Mandlové palačinky

½ šálku mandlí (60 g)
1 lžíce mletého psyllia
¼ lžičky soli
1 lžíce oleje

1 sáček mleté želatiny (20 g)
200 ml studené vody
3 vejce
3 kostky ledu

Vodu odměříme do misky a vsypeme do ní želatinu. Necháme nabobtnat, až se v misce nepřelévá, když ji nahneme, cca čtvrt hodiny. Zatím najemno umeleme mandle, případně i s psylliem, pokud nemáme mleté. Na umletí je třeba kávomlýnku. Je také možnost koupit si mandlovou mouku.
V míse metlou smícháme první 4 ingredience. Společně do suché směsi přidáme nabobtnanou želatinu, led a vejce a těsto pořádně rozmícháme.

Pracujeme svižně, a smícháme až těsně před smažením, když těsto dlouho stojí, začne houstnout.
Těsto lijeme menší sběračkou na rozpálenou nepřilnavou pánev, na které dobře štětcem rozetřeme lžičku tuku. Dávku těsta rozlijeme kroužením pánve a trochu rozetřeme sběračkou. Pak smažíme z obou stran. Smažím spíš na větším teple, u mne  na sedmém z devíti stupňů.
Během chvíle začne těsto houstnout. Je proto lepší, smažit najednou na všech plotýnkách. Mám tři pánvičky, na kterých mám za chvilku 8 palačinek. Před obracením palačinky je třeba se opatrně přesvědčit, že není přilepená. Pokud je již pevná a zespodu pěkně zlatá, jde otočit velmi dobře. Těsto se ale propéká oproti moučným palačinkám o dost déle, je potřeba trpělivosti.
Dostaneme 6-8 palačinek  pokud je chceme všechny hodně vláčné, obrátíme nakonec celý štos vzhůru nohama.


Žádné komentáře: