sobota 31. srpna 2019

Chilli con carne bez fazolí

800 g hovězího mletého masa
1 velká cibule
koření Mexiko
2 šálky vody nebo vývaru

120-140 g rajčatového protlaku
400 g žampionů nebo jiných hub
200 g květáku
2 hrsti mražené sladké kukřice
1 šálek dýňového pyré (hokkaidó)
20 – 30 g 90% čokolády Lindt
sůl

Maso a cibuli osmažíme na pánvi a přendáme do kastrolu. Přidáme koření a vodu a dusíme na mírném ohni alespoň hodinu, ale lépe i několik hodin. 
Zatím si na oleji osmažíme pokrájené houby, velmi dobrá je hlíva, výborné jsou i konzervované žampiony (bez nálevu). Spolu s protlakem a květákem pokrájeným na zhruba dvoucentimetrové kousky, je přidáme k masu a chvíli ještě podusíme, aby květák trochu změkl, takže asi 12 minut. Přidáme pyré z dýně, nebo na obměnu kostičky orestované cukety, nebo cuketové pyré.
Osolíme, množství soli záleží na tom, zda bylo maso osolené při mletí nebo ne. Takže určitě to chce ochutnat.
Nakonec necháme na povrchu rozpustit čokoládu a rozpuštěnou dobře vmícháme do chilli. Je-li čokoláda málo sladká, je někdy třeba přidat trošinku sladidla, jen tak "jako lžičku cukru". Čokoláda je v chilli zásadní surovina. Je jedno, zda si přidáte kousek papriky nebo pár kousků dýně nebo vynecháte kukuřici, o květáku nemluvě, to je vždycky věc názoru, ale bez čokolády to není chilli.
Koření používám od Antonína, je v něm: paprika sladká, chilli, oregano, česnek, cibule, pepř, muškátový ořech, nové koření, kmín, sůl (10 %).

Pyré z tykve: jakoukoli oblíbenou tykev pokrájíme na velké kusy, podlijeme hrnkem vody a udusíme v páře. Vaříme 10-20 minut, slijeme vodu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Část vody můžeme přidat pro snadnější mixování.
Pyré, které zbyde, zamražuji v silikonové formě na muffiny a pak uchovávám v mikroténovém sáčku zmražené kousky a spotřebuji postupně. 

Žádné komentáře: