neděle 3. listopadu 2019

Placky z vařeného masa se sýrem - pečené smaženky




500 g vařeného masa

2 hrsti sekané zelené natě
1 hrst jemně nastrouhané zeleniny*
1 lžíce směsi koření podle vlastní volby, například kmín, sušená cibule nebo směs na maso (bez soli)
150 g strouhaného sýra, např. gouda, eidam
3-5 vajec
4 lžíce oleje**
(sůl)
mouka z 1/2 šálku mandlí, nebo méně, podle potřeby***

* například: brokolice, cibule, květák, mrkev, dýňové pyré, ale můžeme dát i tvaroh; zelenina může být i pokrájená na malé kousky cca 5 mm, například kapie, kapusta a nebo přidáme drobný hrášek atd.
** olej lze vyměnit za jemně krájený špek nebo slaninu, škvarky ..., přídavek záleží na tučnosti masa, do bůčku samozřejmě není třeba přidávat nic
*** mouka může být i jiná - dýňová, kokosová (množství přizpůsobíme)

Maso nasekáme na drobno nebo natrháme na vlákna. Smícháme s ostatními přísadami na lepivé, tvárné, soudržné těsto, ze kterého na plech vytvarujeme menší silné placičky.
Tvaruji kleštěmi na zmrzlinu a mírně zploštím. Placky pečeme horkovzduchem 20 minut / 180°C.

Zeleninu, koření, sýr a pyré či tvaroh můžeme kombinovat podle možností a chuti. Tyto suroviny mají, spolu se sýrem a vejci, za úkol vytvořit vlastní těsto, které spojí maso. Mandlovou mouku není třeba přidat vždy všechnu, jen tolik, aby zahustila těsto. Nesmí být moc tuhé nebo drolivé ale hlavně nesmí být roztékavé ani mokré. Pod plackami se nesmí tvořit loužička tekutiny.
Zdá-li se těsto příliš hrubé a nesoudržné nebo z něj vytéká tekutina, stačí cca 1/4 rozmixovat tyčovým mixérem přímo v nádobě. Po promíchání se pak lépe spojí. Pokud tekutina stále vytéká, nebo je stále mokré, přidáme ještě trochu mouky, nejlépe jemné kokosové.
Recept dělám dost často, je spolehlivý a placky oblíbené. Ideální pro využití masa z vývaru.
4 porce

Žádné komentáře: