úterý 12. listopadu 2019

Vanilkovo-kokosová buchta - dort


1 šálek kokosové mouky
1/2 šálku e.cukru
1 prášek do pečiva
1/4 lžičky vanilky
špetka soli

5 vajec
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce rumu
400 g plechovka kokosového mléka

V míse smícháme suché přísady. Přidáme vejce, citrón a rum a spolu s kokosovým mlékem vmícháme do moučné směsi. Dobře ale krátce promícháme metlou (nebo v robotu) a vlijeme do formy - mám dortovou, průměr 21 cm a buchta je 3 cm vysoká nebo použijeme pekáček cca 24x16 cm. Naplní i větší formu, ale buchta je pak nižší, ale zase se lépe hodí k polévání nebo potření krémem apod.
Vyšší buchtu pečeme ve vyhřáté troubě 50 minut / 160 °C.
Formu vykládám zmuchlaným pečícím papírem namočeným ve studené vodě nebo vyložím papírem jenom dno: položím papír na dno, zavřu přes něj formu a papír okolo odstřihnu. Když je dílo hotové, je potřeba buchtu od okolku opatrně odříznout úzkým nožem, sejmout okolek, nechat ji tak 15 minut zchladnout a pak sejmout dno i s papírem a přeložit ji na drátěný rošt k úplněmu vychladnutí. Buchta by pokud možno měla chladnout na vzduchu, aby se na spodku nesrazila pára. 
Pekáček jen vymazávám tukem a buchtu v něm rozkrájím a vyndavám špachtlí.


Žádné komentáře: