čtvrtek 16. srpna 2018

Pórkový chowder

2-3 zelené horní části pórku
2 hrsti (mražené) kořenové zeleniny
1 kedluben nebo kousek vodnice či tuřínu
1 lžíce rajčatového protlaku
1/2 lžičky mletého koření do rajské omáčky
1 lžíce mandlové nebo kešu pasty (másla)
voda - vývar cca 1/2 litru
100 g šlehačky
1 stroužek česneku - podle chuti
olej

zvlášť uvařené nebo opečené měkké maso, opečené grilovací klobásy nebo i syrové kuřecí maso

Na tento recept nevadí hodně silný, pozdnější pórek. Pokud je opravdu velký, stačí jen půlka jednoho.
Obereme silné tužší listy, pokrájíme nahrubo a uvaříme je stranou v cca hrnku vody. Rozmixujeme ponorným mixérem. 
Měkkou část šikmo pokrájíme a opečeme v hrnci na troše oleje. Do hrnce přidáme pěkně pokrájenou kořenovou zeleninu a kedluben, trošku ještě osmažíme, přidáme vodu nebo vývar, rozmixovaný pórek a vaříme 10 minut. Přihodíme protlak a koření a upravíme hustotu ořechovou pastou (máslem). Nakonec přidáme šlehačku, česnek a maso. Pokud je kuřecí maso syrové, přidáme ho zároveň se zeleninou. Výborné jsou grilovací klobásy.
3 porce

Žádné komentáře: