čtvrtek 16. srpna 2018

Dušená kapusta s vepřovým

1 kapusta o průměru cca 20 cm
1 cibule nebo hrst smažené cibule
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce celé hořčice
1 lžíce sádla
2 hrnky silného vývaru
sůl
mletý nebo drcený pepř

na ochucení: česnek podle chuti, střik tamari, (pár kapek citrónu, 1 lžička ERT)

500 g dušeného plecka, vepřových kuliček nebo 300 g pokrájené osmažené slaniny

Maso si připravíme zvlášť buď v pomalém hrnci nebo upečeme kuličky.
Kapustu jemně nakrouháme (v robotu) a dáme dusit s vývarem a veškerými přísadami kromě česneku, ten přidáme až nakonec. Aby byla kapusta opravdu měkká, je lepší ji dusit déle, okolo hodiny. Pokud  máme vývar, není už potom závěrečné dochucování potřeba. Někdy ale není a pak je dochucení pár kapkami citrónu a mírné přislazení potřeba.
Kapustu můžeme alternativně napřed uvařit rozkrojenou na půl - vaříme cca půl hodiny, ochladit ve studené vodě, jemně pokrájet ...

2 komentáře:

Marta řekl(a)...

Jelikož v dubnu bych měla běžet závod na 20 km, tak se skutečně už musím pustit do toho hubnutí. Já vím že to nebude rozhodně nic jednoduché si udržet tu pevnou vůli, ale manžel se do toho dá se mnou. On je docela bůček a tak mu myslím neuškodí chvilku nepít pivo, víte?

am řekl(a)...

přečtěte si knihu cirkadiánní kód od doktora Pandy, je tam k hubnutí velmi důležitá informace, která by vám oběma mohla pomoci. Díky za komentář :-)