úterý 23. října 2018

Rajská omáčka z cukety, květáku nebo kešu másla

1 lžíce oleje
1 cibule
(střik červeného vína)
(kousek kůry z citrónu seříznuté škrabkou, jen žlutou část)
1 cuketa cca 25 cm
cca 1/2 litru hovězího vývaru
1 lžička mletého koření do rajské 
na špičku nože skořice
140-280 g dobrého rajčatového protlaku
trochu sladidla, např.  čekankový sirup, ERT
sůl, pepř

vařené maso, nejlépe 800 g hovězí loupané plece

Při vaření masa, si na omáčku připravíme vývar s kořením (bobkový list, pepř, nové koření). Vývar solíme jen minimálně a po vyjmutí masa jej redukujeme na cca 1/2 litru. Maso vařím v pomalém hrnci.
V hrnci zpěníme na oleji cibuli a můžeme zastříknout vínem a přidat citrónovou kůru - oboje není nutné. Cuketu pokrájíme nahrubo a vhodíme na cibuli. Zalijeme šálkem vody a vaříme zakryté 12 minut a poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
Do tohoto základu přidáme koření, vývar, protlak a mírně dosolíme. Lehce přisladíme podle vlastní chuti. Podle vlastní preference upravujeme hustotu omáčky množstvím přidaného vývaru, případně množstvím cukety.
Místo cukety lze zahustit i dobře rozmixovaným vařeným květákem - vývar z květáku nepoužívám. 
I ořechové máslo pěkně zahušťuje. Použijeme vrchovatou lžíci kešu nebo mandlového másla a rozmixujeme s cibulí místo cukety. Opatrně ředíme vývarem.

Žádné komentáře: