středa 13. prosince 2017

Vajíčkový salát 3 druhy

KLASIK

5 vajec vařených natvrdo

1 velká sladkokyselá okurka
1 malá cibule nebo sladkokyselé cibulky místo obojího
vařený brambor nebo konzervovaný hrášek

zálivka
3 lžíce šlehačkové smetany
1 plná lžička dijonské hořčice
100 g ochucené majonézy
čerstvá pažitka 
sůl, pepř

Připravíme si zálivku. Všechny přísady rozkrájíme na kostičky a smícháme. Salát se dá jíst ihned. Je dobrý i rozleželý, ale do dalšího dne trochu zřídne protože vařená vejce časem pouštějí vodu.
Nejdůležitější v tomto salátu (kromě vajec :) je pažitka a buď brambor nebo hrášek, které dělají chuť a konzistenci. Jestli se dá okurka nebo třeba cibulky není tak důležité.

S NIVOU

5 vajec vařených natvrdo
2 sladkokyselé okurky
150 g Nivy

2 lžíce ochucené majonézy
200 g šlehačkové smetany
pažitka

Připravíme si zálivku z majonézy, pažitky a šlehačky. Vmícháme pokrájené okurky a sýr a nakonec i pokrájená vejce. Necháme uležet do druhého dne.
Pokud by se salát měl jíst hned, je lepší do zálivky napřed dobře rozmačkat a rozmíchat nivu nebo ji rozstrouhat na jemno a zálivku nechat tak půl hodiny spojit chutě.

VAJÍČKOVÝ SALÁT JAKO KOKTEJL

10 vajec vařených natvrdo
3 vrchovaté lžíce tatarky
2 barevné papriky na kostičky
150 g slaného sýra (balkán)
1/4 litru Valašské kyšky
sůl, pepř, sušená cibule a česnek
pažitka, bylinky
kousek pórku
(šunka)

Vejce promačkáme kolečkem na brambory, necháme dlouhé kousky, můžeme i jen pokrájet. Sýr pokrájíme nebo natrouháme na hrubo. Vše smícháme, kyšky přidáme podle potřeby, zálivka má ingredience jen obalit, nemá stát okolo. Druh sýra je volitelný.