neděle 6. května 2018

Zeleninové placky






600 g tvrdé sušší zeleniny
200 g tučného polotvrdého sýra
4 lžíce oleje
4 vejce
4 vrchovaté lžíce mandlové mouky
1 lžíce bylinkového koření
1/2 lžičky guarové gumy - není nutná
sůl







Zeleninu nastrouháme (robotem) na hrubém struhadle (mrkev raději na jemném), můžeme i vše nasekat v robotu. Je-li zelenina velmi tvrdá a hrubě nastrouhaná (květák, zelí, tuřín ...), přendáme ji do skleněné mísy a na 10 minut vložíme odkrytou do mikrovlnky a vlníme na 800 W. Necháme vychladnout.
Sýr nastrouháme na malých slzičkách. Vše přesypeme do velké mísy. Napřed přidáme vejce a olej. Bylinky nebo koření, promíchané s moukou (a s guarovou gumou), nakonec. Vše smícháme v měkké těsto.
Z tohoto množství těsta vyrobíme na 1 plech cca 20 hromádek o velikosti zmrzlinového kopečku (50 ml = 1/4 šálku). Zploštíme je mírně na  placky.
Pečeme ve vyhřáté troubě, horkovzduchem na 180° C / 20-30 minut do zlatova.

Praktické poznámky:

Jde o to, aby těsto na placky bylo soudržné, pružné, tvárné a neteklo z něj. Při použití guarové gumy vytékání šťávy nehrozí.

Použijeme tvrdší zeleninu, která hned po nastrouhání nepouští vodu. Buď jeden druh nebo směs. Čím je zelenina tvrdší, tím jemněji ji nastrouháme či nasekáme. Vhodný je květák, celer, brokolice a každý jiný druh, který není vodnatý jako třeba cuketa, okurka nebo rajčata, ty se nehodí. 
V této várce (obr. nahoře) jsem použila zbytek květákového rizota s hráškem, mrkví a kukuřicí (tato zelenina byla tedy již tepelně upravená), čerstvou červenou kapii a asi čtvrtinu pórku, česnek a majoránku.
Sýr zvolíme podle vlastní chuti, při solení pozor na nivu a další slanější druhy sýrů.
Pokud po nastrouhání zeleniny stojí na dně voda, musíme ji slít a zeleninu vymačkat. Vlnění v MW také pomáhá ze zeleniny odstranit přebytečnou vlhkost, která při přípravě placek není žádoucí. Není však pokaždé nutné. Květák používám jak syrový, tak i tepelně upravený. Například kysané i syrové zelí se (v MW) předvařit musí určitě, naopak paprika určitě ne. Tepelnou předúpravu zeleniny lze provést i orestováním na suché pánvi - bez vody, případně na troše tuku. Mraženou zeleninu trochu orestujte asi vždy, bývá v ní dost vlhkosti navíc.
Je-li těsto řídké, můžeme  také přidat trochu více mouky, třeba i jiné, než mandlové. Už jsem použila i odtučněnou kokosovou a bylo to chutné. Pokud dám kokosové mouky jen pár lžic, vůbec v plackách není kokosová chuť patrná. Jestliže jste schopni namlít si semínka okamžité, je možné přidat i dýňovou, lněnou nebo jinou semínkovou či ořechovou mouku. 
Když je těsto drobivé, můžeme v míse přibližně třetinu těsta rozsekat tyčovým mixérem a přidat další vejce. To zlepší tvárnost těsta zaručeně.
Popsaný postup napovídá, že placky se snadno připravují ze zbytku zeleninových příloh.

4-6 porcí