neděle 12. října 2025

Ala oranžová thajská polévka Tom Kha Gai

kousek pórku
půlka červené papriky - kapie
kedlubna, tuřín, ředkev a pod. podle možností
vývar, ale stačí i voda
1 lžíce kvalitní sójové omáčky
citrón
1 lžíce rajčatového protlaku
chilli, sůl
kokosové mléko cca 1/2 plechovky na 3 porce
1 lžíce ERT
jako vložka: kousky kuřecího masa, okurka, rajče

Na oleji osmažíme pórek a kousky červené papriky a kedlubny nebo tuřínu… a povaříme ve vodě nebo vývaru z kuřete. Rozmixujeme nebo ne. Přidáme 1 lžíci sojové omáčky a sůl. Malé kousky syrového kuřecího prsíčka, jsou-li. Povaříme.
Může být i lžíce rajského protlaku – neautentické, ale pomáhá. Máme-li dáme červenou kari pastu, nemáme-li dáme chilli přiměřeně. Přilijeme kokosové mléko – podle chuti hodně nebo málo. 
Dále přidáme sůl a ERT 1 lžíci (na cca 1 litr - 3 porce) a citrónovou šťávu.
Chuť má být slano-sladko-kyselo-pálivá.

Má tam být červená chilli pasta, galangal, citronová tráva, rybí omáčka – toto nemám k dispozici a asi ani mít nebudu. Kupodivu suroviny shora jsou taky přínosné. Vývar a kuře, ani syrová zelenina nakonec, nejsou nutné, ale je milé, když je co z polévky lovit.

Žádné komentáře: