sobota 20. března 2021

Karbanátky se zeleninou a bramborovou vlákninou - masové koláčky

500 g mletého hovězího* 
500 g směsi zeleniny**
2 vejce
1-3 lžíce oleje (když je maso příliš libové)
1 vrchovatá lžíce hořčice***
sůl, kmín, pepř 
koření: kuře Marengo od Antonína (bílý pepř, rozmarýn, tymián, saturejka, oregano, fenykl, levandule, cibule, petržel, sušené hřiby, kurkuma, koriandr, sumah, chilli, pískavice, celer, hořčice, česnek, bazalka, řepkový olej, mořská sůl (20%) - nebo podle možností a chuti
1/2 šálku bramborové vlákniny
1/2 lžičky guarové gumy

Opravdu velmi chutné a krásně měkoučké karbanátky. Jejich chutnost nespočívá jen v použitém koření, které je možné obměňovat, ale zejména v textuře, která se vyznačuje měkkostí a šťavnatostí. Díky mini kouskům zeleniny je každý kousek masa krásně upečený. 

Začneme zeleninou, kterou si odvážíme již očištěnou a oloupanou. Vše napřed nakrájím na hrubo a pak přemístím do sekacího robota, kde upravím na velikost zrnek rýže. Pokud není k dispozici sekací robot (food processor), bude určitě lepší natrouhat zeleninu na jemno.
Na rozsekanou zeleninu přidáme vše ostatní a necháme dobře promíchat, přičemž vlákninu s rozmíchaným guarem přidáme naposled, až když je směs kompaktní.
Na (jeden) plech vyložený papírem tvoříme karbanátky a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C / 30 minut.

poznámky:

* právě tak dobře se hodí i jiné mleté maso ale píšu hovězí, protože jsem recept speciálně vytvořila kvůli němu; obyčejné karbanátky z hovězího nebo burgery mi připadají moc tvrdé a suché
** nejlepší je směs tvrdší a šťavnatější zeleniny, podle toho, co máme zrovna v lednici: cuketa - mrkev - květák, pórek - lilek - bílé zelí, cibule - brokolice - dýně ... apod.
*** hořčice není nutná, ale hodně pomůže s chutí; místo ní je možné přidat sekaná sušená rajčata (v oleji), která jsou ale hodně slaná, takže pak pozor při solení

Žádné komentáře: