pátek 22. dubna 2022

Sekaná ve formě

8 lžic ovesné nebo bramborové vlákniny
4 lžíce kokosové mouky
1 lžíce sušené cibule
1 lžíce lahůdkového droždí
2,5 lžičky soli
1 lžička kmínu, sušeného česneku, sušeného prášku z hub, koření Kuře Marengo, prášku do pečiva
1/2 lžičky pepře

8 lžic rajčatové šťávy nebo 2 lžíce dijonské hořčice 
4 vejce
4 lžíce oleje
250 g jemně strouhaného sýra (ementálského typu)
250 g strouhaného květáku
500 g mletého vepřového masa

Do mísy (robotu) vložíme všechny suché přísady a dobře promícháme (K-lopatkou). Přidáme šťávu, vejce a olej, opět promícháme a postupně pak do této směsi vmícháme květák, sýr a maso. Necháme krátce propracovat tak, aby se maso dobře smíchalo se směsí. Podle možností můžeme ještě přidat trochu sekané cibulové nati nebo petrželku. Místo kmínu někdy dávám koření Mahá, je velmi chutné.
Těsto vložíme do formy na chlebíček; na dno můžeme vystřihnout pro jistotu papír. Pečeme na 180°/ 40 minut.
Těsto je soudržné, ale ne vlhké. Nemá ale smysl přidávat vodu. Šťávu pustí jak květák, tak sýr a po přidání vody by při pečení šťáva vytékala, hlavně to není pěkné při pečení karbanátků.
Květák dává masové hmotě tu lehkost, kterou jinak masové výrobky bez housek a strouhanky postrádají. Zkusila jsem všechno a konečně květák funguje.

Další možnost:


200 g jemně strouhané kořenové zeleniny
100 g sýra gouda
100 g spadlého kvásku ze špaldové mouky
3 vejce
koření, sůl
cca 5 lžic vlákniny a mletých semínek

Žádné komentáře: