moje upravené poměry pro jednu snídaňovou houstičku:
1 lžíce olivového oleje nebo másla
1 vejce
1 lžíce vody
pár zrnek soli
2 lžíce ořechového másla 100%
2 lžíce ovesné vlákniny (oat bran)
1/2 lžičky prášku do pečiva
V uvedeném pořadí promíchám v široké misce o obsahu 600 ml a vlním 1,5 minuty / 800 W. Řekla bych, že se jedná o ideální úpravu receptu, který jsem převzala na dole uvedeném odkazu. Ořechové máslo se hodí jakékoli stoprocentní nebo se můžou místo něj dát 3 lžíce mandlové mouky. POZOR, mám lžíci o obsahu 10 ml (vysvětlení ve sloupci vpravo).
dvojitá dávka:
1 lžíce olivového oleje nebo másla
2 vejce
2 lžíce vody
pár zrnek soli
4 lžíce ořechového másla nebo 6 lžic mandlové mouky
4 lžíce ovesné nebo bramborové vlákniny
3/4 lžičky prášku do pečiva
Dvojitou dávku dělám 3 minuty v misce o obsahu 800 ml.
Příprava:
Na jednoduchou dávku potřebujeme buď široký hrnek nebo misku z varného skla o objemu 400 ml. Chce to vyzkoušet. Pozor na lžíci! V původním receptu je míněna normální odměrná lžíce o 15 ml.
V nádobě, ve které budeme chleba vlnit, rozpustíme máslo (v MW cca 30 sekund / 360 W). Přidáme vše ostatní a promícháme. Na pořadí surovin nezáleží, ale vše by mělo být dobře promísené a směs hladká.
Stěrkou setřeme vnitřní stranu nádoby a tu vložíme opět do mikrovlnky. Vlníme na 700-800 W 1,5 minuty
V nádobě, ve které budeme chleba vlnit, rozpustíme máslo (v MW cca 30 sekund / 360 W). Přidáme vše ostatní a promícháme. Na pořadí surovin nezáleží, ale vše by mělo být dobře promísené a směs hladká.
Stěrkou setřeme vnitřní stranu nádoby a tu vložíme opět do mikrovlnky. Vlníme na 700-800 W 1,5 minuty
(jednoduchá dávka). Za tu chvilku se směs zpevní a neuvěřitelně nafoukne a po vytažení z trouby mírně slehne.
Chlebíček lehce vyklopíme pomocí silikonové stěrky a na mřížce jej necháme alespoň trochu zchladnout. Jde to velmi dobře, vůbec se k misce nepřilepí.
Chlebíček lehce vyklopíme pomocí silikonové stěrky a na mřížce jej necháme alespoň trochu zchladnout. Jde to velmi dobře, vůbec se k misce nepřilepí.
Prořízneme jej horizontálně na dvě až tři kolečka, podle jeho tvaru a velikosti. Je velmi chutný. A ještě chutnější namazaný máslem.
Chlebíček se dá udělat i z "náhradních" surovin.
Chlebíček se dá udělat i z "náhradních" surovin.
Bramborová vláknina funguje stejně dobře jako ovesná. Obměnit se dá tuk i mouka. Mouka se, kromě mandlové, hodí určitě z dýňového semínka nebo sezamová, já jsem ale chlebík zkoušela hlavně z ořechového másla. Burákové je perfektní, z lískovooříškového másla také. Ořechového másla dávám objemově méně než mouky, protože je hutnější. Chlebíček mi z ořechového másla chutná nejvíc.
Recept mám odtud.
Recept mám odtud.
Na fotkách je dvojitá dávka dělaná v široké misce o průměru 14 cm a obsahu 800 ml. Z dvojité dávky je jedna pořádná houska na velký sendvič nebo spíš 2 porce.
Na 1 porci podle původního receptu a slůvko o mandlové mouce:
1 lžíce másla
1 lžíce mandlové mouky
1 lžíce ovesné vlákniny
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 velké vejce
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 velké vejce
Vlní se 90 vteřin.
Pokud chcete k přípravě tohoto pečiva použít mandlovou mouku, hodně záleží, jaký druh koupíte. Může být poměrně hrubá a téměř nenasákavá, až k jemnému prášku z odtučněných mandlí, který saje jako houba. To platí přiměřeně i pro proteinové prášky. Tento recept počítá spíš s tou první variantou, do které spadá i domácí mouka z celých mandlí. Pokud chcete uplatnit jemnou odtučněnou mouku, napřed z ní v misce pomocí olivového oleje vytvořte řídké "ořechové máslo".
Žádné komentáře:
Okomentovat