neděle 12. ledna 2020

Žluté rizoto z květáku

1 květák
1 cibule
olej, sůl, pepř, kurkuma
1/2 šálku mandlového másla - není nutné
1/2 šálku kukuřice nebo hrášku
máslo

Květák nastrouháme nahrubo. V hluboké pánvi nebo v kastrolu zpěníme na oleji cibuli a osmažíme ji do sklovita zatímco přidáváme sůl, pepř a kurkumu (cca 1/2 lžičky). Přidáme nastrouhaný květák a zalijeme dvěma šálky vody a přiklopíme. Voda se do květáku trochu vsákne a když jej 10 minut podusíme, zbyde jí na dně minimum.
Do květáku můžeme přidat mandlové máslo* (můžeme dát i kešu) a tyčovým mixérem rozkutrujeme s malou částí květáku na kaši. Větší část necháme tak jak je a vše promícháme a dochutíme solí a máslem.
Nakonec vmícháme kukuřici nebo hrášek. Ani jedno není nutné, ale pokrm to dost vylepší. Kukuřici někdy dávám z konzervy, ale hrášek je lepší mražený. Mražený hrášek nebo kukuřici dávám tak po pěti minutách varu.
4-5 porcí

* s přidáním ořechového másla je to takto: je to s ním výživnější a krémovější, takže je vhodné, když se rizoto podává samotné. Není v pokrmu nutné. Podstatné pro konzistenci "jako risotto" je část směsi rozmixovat. V koutě nádoby :) prostě přiložíme tyčový mixér. Potom vše promícháme.

Žádné komentáře: