neděle 4. srpna 2019

Rajská polévka

1 větší cibule
olej

140 g rajčatového protlaku
sůl, sladidlo - čekankový sirup

Cibuli necháme zesklovatět v hrnci na oleji. Můžeme přidat hrst hrubě postorouhané mrkve nebo květáku. 
Často polévku připravuji bez zeleninové vložky.
Když cibule změkne, přidáme 2-3 hrnky vody a protlak. Záleží jen na tom, jak hustou polévku chceme mít a také na kvalitě protlaku. Polévka má být řidší než krémová.
Důležité je polévku správně osolit a lehce přisladit. Přislazení je dobrovolné a je závislé na vyváženosti rajčatové složky. V každém případě by však mělo být pouze MÍRNÉ, asi jako lžičkou cukru.
Do polévky jsou jako zavářka vhodné noky.

Alternativou je příprava z rajčat pečených v troubě jen s olejem. To je samozřejmě jiná liga, dejme tomu nedělní, nicméně, pokud si člověk koupí protlak slušné kvality, je polévka i z něj velmi chutná. Dobrá je i z pasírovaných rajčat, která se prodávají v láhvi od různých značek. Mám ráda druhy bez přidaných bylinek.

Žádné komentáře: