sobota 9. února 2019

Univerzální omáčka z květáku + Kuře na paprice

Obecný recept na hustou omáčku jakéhokoli druhu. Buď z květáku, cukety, kešu, mandlí nebo kešu či mandlového másla. Na zahuštění omáčky se dá přidat i burákové máslo, ale do klasických českých receptů se nehodí. Jinak je velmi chutné do různých zeleninových i masových směsí.

Na květákovou variantu potřebujeme: 1/2 květáku a ingredience podle druhu omáčky, na cuketovou jednu cuketu. Pro příklad:

Kuře na paprice

maso podle možností a zvyku
1 cibule
mletá sladká paprika
olej
50 g rajčatového protlaku
trochu paprikového protlaku - bývá v tubě
trochu šlehačkové smetany
sůl

Postupujeme jako obvykle. Orestujeme cibuli, přidáme maso, restujeme, zaprášíme paprikou, osolíme, zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme podle druhu masa do měkka.
Mezitím uvaříme v mírně osolené vodě květák. Vaříme 15 minut a necháme alespoň částečně zchladnout. Půlka průměrného květáku stačí na 4 porce. Květákový vývar nepoužívám.
Květák dobře rozmixujeme na úplně hladkou kaši. Použijeme jen minimum vývaru nebo vody, jen co je nutné, aby se dal rozmixovat. Kaši přidáme k dušenému masu, zředíme podle potřeby a dochutíme solí,  paprikou, paprikovým a rajčatovým protlakem a smetanou.

Zahuštění omáčky se dá dosáhnout i jinak, zejména rozmixováním mandlí nebo kešu ořechů.
Z hrnce vybereme omáčku do mixovací nádoby a přidáme asi hrst ořechů podle výběru. Dobře rozmixujeme. Chce to silný stroj, omáčka musí být úplně jemná. Pokud ořechy předem namočíme, je to jen plus.
K zahuštění se dá použít i jemné kešu nebo mandlové kupované máslo, pak mixování netřeba, stačí dobře rozmíchat stranou v hrnku. Hodně záleží na druhu omáčky  a zamýšleném dochucení.
Další možnost: oloupaná cuketa. Ve smetanové omáčce je výborná a nepoznali byste, že to není bešamel.


Žádné komentáře: