sobota 30. prosince 2017

Červené ragú

omáčka:
1 cibule
olivový olej
1 lžíce sladké papriky
hrnek rajčatového pyré
sůl 
sladidlo na dochucení
ořechové máslo
česnekové stroužky

zelenina:*
1/2 květáku
1 mrkev

maso:
4 porce již připraveného masa

Ragú je pokrm skládající se z omáčky, zeleniny a masa v jedné pánvi. Omáčka i ostatní součásti pokrmu se připravují zvlášť a pak se smíchají. Jde o ideální způsob využití zbytku masa a případně i zeleniny.
Květák a mrkev dáme zvlášť vařit na 10 minut ve větších kusech a pak pokrájíme na velikost soust. Zeleninu můžeme také nechat pomalu opékat už pokrájenou v pánvi na tuku spolu s cibulí. Záleží na okolnostech a/nebo druhu zeleniny. Právě květák je lepší trochu předvařit.

Když se vaří zelenina, připravíme si základ.
Pokrájenou cibuli dáme zpěnit a smažíme do změknutí. Přidáme papriku a promícháme, přilijeme rajčatové pyré, osolíme a podle chuti přisladíme, tak aby výsledná chuť byla mírně sladkokyselá. Přidáme ořechové máslo a dobře promícháme. Používám hlavně mandlové a kešu.
Do vzniklé omáčky vložíme maso pokrájené na kousky, hodí se i kuličky z mletého masa. Přidáme i zeleninu a necháme chvíli prohřát a spojit chutě. 

Dá se použít i burákové máslo, má ale více sacharidů - záleží na okolnostech. Velmi dobrý a chuťově více neutrální je omáčkový základ s celými mandlemi (nutno mixovat). Vložená zelenina se dá též obměňovat.
Omáčka se dá připravit i z dýňového, květákového nebo brokolicového pyré. K takovému základu je pak potřeba volit vhodné koření i celkové ochucení. Recept vložím časem.

* nebo 1/2 tuřínu a kousek papriky, vodnice, cuketa, fazolky - vše nepředvařuji, ale je to možné je i předvařit.