pondělí 1. ledna 2018

Makový chléb




200 g lněné mouky
40 g práškového psyllia 
50 g mletého máku
1 prášek do pečiva
1 lžíce chlebového koření nebo drceného kmínu, Mahá
1,5 lžičky soli
1 lžička sušených nebo polévkových kvasnic (není nutné)

5 velkých vajec - rozdělených
300 g vody
60 g olivového oleje



Suché přísady smícháme v misce, žloutky, vodu a olej ve větší míse. Z bílků ušleháme sníh. Mák je nejlepší umlít těsně před upotřebením v mlýnku na koření.
Sníh přendáme do žloutkové směsi a částečně promícháme. Suchou směs pak přesypeme do tohoto základu a opatrně promícháme. Směs houstne před očima, takže pracujeme svižně. Dá se ale dobře stihnout ji pěkně upravit do formy. 
Dáme péci ve formě na chleba vymazané tukem, třeba kokosovým, který dobře snáší pečení.
Pečeme na 160 °C / 30 minut ve vyhřáté troubě.