neděle 26. listopadu 2017

Květákový bešamel na zapékání

400 g květáku
4 vejce
150 ml šlehačky
120 g polotvrdého sýra
1 lžíce bylinkového koření
1 lžíce sušené cibule
sůl

Květák uvaříme předem, vaříme 15 minut v osolené vodě a necháme vychladnout. Rozebraný vložíme do mixéru. Přidáme vejce, šlehačku, strouhaný sýr, koření a sůl. Syrovou cibuli osmahneme na troše oleje. Vše rozmixujeme a vlijeme na připravenou náplň v pekáči.
Zapékáme 20-30 minut / 200 °C, podle velikosti forem. Bešamel by se měl před koncem pečení nafouknout a nahoře zezlátnout.
3-4 porce

příklad náplně:

400-500 g kuřecích prsíček
pepř, sůl a koření na maso

100 g plátkové slaniny
hrst pórku
nakládaná sušená rajčata
vařené kapustičky, květák atd.

100 g strouhaného sýra na posypání (není nutné)

Prsíčka nakrájíme na malá sousta, vložíme do misky, přidáme olej, sůl a koření a necháme chvíli marinovat. Můžeme dát marinovat i den, dva předem.
Slaninu rozložíme do formy nebo jednoporcových zapékacích misek (není nutná). Na ní rozložíme kousky masa, zeleninu a ostatní náplň. Tvrdou nebo zmrzlou zeleninu je lepší trochu předem povařit nebo orestovat. Množství náplně je variabilní, podle možností a potřeby.
Vše rozložíme do pekáče a zalijeme bešamelem.
Dá se zapékat všechno možné, maso může být před zapékáním již tepelně upravené.
Recept je ideální pro spotřebování zbylé pečeně a podobně. Bešamel je výborný.