pondělí 27. listopadu 2017

Boloňská omáčka

800 g mletého hovězího
olivový olej
(střik červeného vína)
1 cibule
(vývar)
200 g středně libové slaniny
300 g syrové nebo mražené kořenové zeleniny (na svíčkovou)
100 g strouhaného celeru navíc
140 g rajčatového protlaku
(1/2 litru drcených rajčat)
sůl, pepř, bobkový list

Maso opečeme na pánvi s olejem a co nejvíce rozdrobíme. Opékáme pokud možno do tmavohněda, alespoň některé části a zastříkneme vínem (není úplně nutné). Přendáme do kastrolu. Přidáme asi dva hrnky vody nebo vývaru. Tekutiny dáme tolik, aby se maso mohlo dlouhodobě dusit. Se solením opatrně, některé koupené mleté maso je již solené dostatečně.
Na pánvi zatím opečeme pokrájenou slaninu a přidáme ji do kastrolu. Ve vypečeném sádle opékáme cibuli a zeleninu mírně do zlatova a také ji přidáme k masu. Cibule by neměla být opečená do hněda.
Přidáme protlak, rajčata, bobkový list, pepř a sůl, přiklopíme a dále dusíme. Dusíme na velmi mírno klidně půl dne, ale alespoň 4 hodiny, občas zamícháme. Někdy stačí přidat jen protlak, bez rajčat.
K omáčce můžeme podávat vařený nebo restovaný květák a strouhaný sýr. Nejlepší je samotná.

Není dobré zalévat maso jakýmikoliv kupovanými omáčkami včetně kečupu. Tato ochucovadla obsahují ocet, který omáčku dokonale pokazí a komplex koření a cukr také. Pokud hotovou omáčku potřebujeme ještě přece jenom dochutit, je možné přidat trochu česneku nebo lžičku sladidla (velmi opatrně!) na doladění chuti. Na zjemnění můžeme nakonec přidat i kus másla, pokud přidáváme příliš intenzivní rajčata. Italové dávají trochu mléka, ale to jsem nikdy nezkoušela a dočetla jsem se, že je to beztak jenom náhrada za pořádnou lžíci sádla.

Přestože v italských receptech bobkový list nedávají, nedovedu si ve své pochabosti bez něj toto jídlo představit, proto přidávám, ale není nutný. Hovězí maso, obecně, bez něj připravuji málokdy.