neděle 12. listopadu 2017

Gratinovaná zelenina

zelenina
olivový olej

zapékací směs na 1 porci:
1 - 2 vejce
2 lžíce strouhaného sýra*
1/4 šálku smetany*
sůl
pepř, (koření)

Zeleninu podle momentální nabídky nakrájíme na nudličky nebo kousky podle druhu a tvrdosti zeleniny tak, aby mohla během deseti minut restování na pánvi změknout. Samozřejmě záleží na množství, je také možné zeleninu promíchat s olejem a upéci v troubě na papíře.
Připravíme si zapékací směs prošleháním přísad.
Zeleninu přendáme do zapékací mísy nebo porcových misek, vložíme ohřát do trouby na 5 minut a horké zalijeme připravenou směsí vajec, smetany a sýra. Zapečeme při 200°C asi 10 minut.

* Sýr ani smetana nejsou nutné, stačí zalít samotnými vejci. Nejlepší je směs obměňovat.