6 velkých žloutků
1/2 šálku ERT
1/4 lžičky mleté vanilky
240 g smetany ke šlehání
240 g rostlinného mléka
malá špetička soli
malá špetička soli
První tři ingredience ušleháme do pěny v robotu. V kastrůlku ohřejeme smetanu s mlékem, nevaříme. Pomalu, přes sítko, vlijeme tekutinu do žloutkové pěny za stálého šlehání. Máme-li mixér, stačí vše bez ohřívání jen lehce promixovat a odpadá i cezení.
Vzniklý krém nalijeme do 4 zapékacích misek připravených v pekáčku, asi 1 cm pod okraj. Pěnu ponecháme. Pekáček pak zalijeme celou konvicí vařící vody (asi do poloviny výšky misek). Pečeme horkovzduchem na 150 °C 30 minut.
Krém zpevní a zezlátne na povrchu. Necháme vychladit.
Krém zpevní a zezlátne na povrchu. Necháme vychladit.
Dezert je výborný, rychlý a jednoduchý způsob na využití přebývajících žloutků.