sobota 30. března 2019

Kapustové karbanátky pečené na plechu

1 střední kapusta
3 stroužky česneku
150 g jemně pokrájené slaniny nebo špeku
2 lžičky sušené cibule
2 lžíce oleje nebo sádla - pokud je slanina libová
sůl
pepř
4 vejce

Kapustu vaříme jen překrojenou na půlky či čtvrtky 30 minut, ochladíme ve studené vodě, vymačkáme a jemně pokrájíme. Košťál jemně nastrouháme nebo jej v míse spolu s žebry listů rozsekáme tyčovým mixérem. Kapusty není třeba se bát, vypadá velká, ale po uvaření a vymačkání jí bude tak akorát.
Česnek nasekáme nebo nastrouháme, slaninu jemně pokrájíme. Můžeme přidat i kousek uzeného. Smícháme s ostatními ingrediencemi a na plechu vyloženém papírem tvoříme silnější karbanátky (používám kleště na zmrzlinu a hromádky trochu rozmáčknu a upravím - je toho 1 plech).
Pečeme v dobře vyhřáté troubě 40 minut/180°C a po půlce pečení můžeme obrátit (není nutné).
Karbanátky krásně drží pohromadě i když v nich není žádná mouka.

Žádné komentáře: