sobota 10. února 2018

Kokosové kostky k čaji nebo kávě





1 šálek kokosové mouky
1 šálek ERT
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžičky psyllia
špetka vanilky

40 g másla
1 šálek vody
1/4 šálku smetany
5 vajec
2 lžíce rumu
1 lžíce citrónové šťávy

poleva:

90 g másla
30 g kakaového másla
podle chuti ERT v prášku
60 g 100% čokolády
3 lžíce rumu
3 lžíce vody









Suché přísady smícháme v míse robota. V kastrůlku rozehřejeme máslo s vodou a smetanou, tak aby vše bylo vlažné. Přidáme vejce, rum a citrón a dobře rozšleháme. Přidáme k práškovému základu v robotu a dobře umícháme.
Těsto přendáme do vymazaného a vysypaného malého pekáčku, mám 25x14 cm, nahoře pěkně srovnáme a uhladíme a pečeme 30 minut / 160 °C.
Po úplném vychladnutí buchtu nakrájíme na kostky, které napichujeme na tenkou drátěnou jehlu (na maso), máčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokosu. Kokosu je potřeba asi 250 g. Pokud je moc hrubý, rozsekáme jej částečně tyčovým mixérem.
Kostek je okolo čtyřiceti, větší část je lepší dát zmrazit. Ostatní uchovávám v lednici.
Kostky rozmrazíme v uzavřené nádobě. Po rozmražení jsou nejlepší.

Poleva: tuk rozpustíme, přidáme ostatní přísady a udržujeme teplé po celou dobu namáčení kostek.