středa 22. listopadu 2017

Boršč


500 g (hovězího) masa, kosti
pepř, nové koření, bobkový list, sůl

1 cibule
4 stroužky česneku
olivový olej nebo sádlo
350 g kořenové zeleniny
350 g zelí (dávám kysané)
350 g červené řepy 
1 větší klobása
100 g rajčatového protlaku
sůl
pepř

Maso (a kosti, do boršče můžeme dát i více druhů masa) uvaříme napřed spolu se solí a kořením, které po uvaření vyjmeme. Vaříme minimálně dvě, tři hodiny, doměkka, třeba den předem. Na boršč můžeme použít jakýkoli vývar, i vařený se zeleninou a můžeme jej udělat i bez masa.
Nakrájíme si cibuli a česnek a mírně je smažíme na tuku v hrnci na polévku. Kořenovou zeleninu také pokrájíme na kostičky a nakonec i řepu a vše postupně přidáváme k základu a smažíme na velmi mírném teple.  
Po chvíli přidáme zelí bez šťávy, v množství podle kyselosti, případně je propláchneme, polévka nemá být moc kyselá, rozhodně ne jako zelňačka. Přidáme i protlak a vývar. Polévku necháme probublávat a dosolíme.
Mezitím si osmahneme na pánvi pokrájenou klobásu (není nutné) a přidáme ji do hrnce. Uvařené maso rozkrájíme a přidáme do hrnce. Celou dobu necháváme hrnec s polévkou na mírném plameni. Odstavíme ji, až se provaří všechny přísady. 
Spolu se zeleninou můžeme přidat i kešu ořechy nebo lískové, je to moc dobré. Běžné je přidávat fazole nebo brambory a kopr, což v keto verzi vynechávám. Borč má hodně společného s minestrone, hlavně co se týče surovin a způsobu přípravy. Musí být hustý tak, že v něm stojí lžíce a samozřejmě množství surovin v rozpisu je jen rámcové, není nutné vše odvažovat.