sobota 20. listopadu 2021

Minestrone

olivový olej
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 velká mrkev
kus celeru velký jako mrkev
1 petržel
1 brambor
2 bobkové listy
1/2 lžičky oregana
hrst listové petržele
sůl, pepř
3 rajčata nebo sušená rajčata nebo konzerva krájených
volitelně: květák, hrášek, cuketa, zelené fazolky, brokolice ...
plný talíř na čtverečky nakrájených listů nějaké listové zeleniny (kapusta, kadeřávek, divoká kapusta, lupení z domácích ředkviček, nějaký zbytečný salát) 
1 konzerva velkých bílých fazolí

pecorino romano, olivový olej

Rezervujeme si minimálně půlhodinku. Zeleninu krájíme na kostky cca 10 mm. 
Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a pomalu opékáme, dokud nezačne zlátnout. Postupně si připravujeme další zeleninu. Napřed přidáme kořenovou, brambor, petrželové listy (i stonky) a volitelnou tvrdou zeleninu a stále smažíme a mícháme. Přidáme bobkový list s oreganem a rajčata a pokračujeme v míchání. 
Přidáme poslední měkčí druhy zeleniny a teprve teď trochu podlijeme vodou, jen aby byla zelenina pod vodou, a osolíme a opepříme. Můžeme přidat i zelené lupení tužšího charakteru, například kapustu a dusíme. Máme-li salát, přidáme jej až po asi 10 minutách dušení a vše dobře promícháme a ještě chvíli povaříme. Jako poslední vmícháme fazole i s nálevem. Nejsou nutné, ale mnoho sacharidů nepřidají, když uvážíme, kolik bude porcí. A když se nedají, taky dobře. Já místo nich někdy dávám kešu ořechy.
Nakonec polévku ochutnáme a opatrně dosolíme. Má mít příjemně nasládlou a nakyslou chuť. Nad zeleninou nemá stát voda.
Důležité je, nedat do minestrone rajčatový protlak, který mnoho českých receptů doporučuje. Když nejsou čerstvá rajčata, pomůžou zavařená. S vodou opatrně.
Nemusíme dávat všechnu vyjmenovanou zeleninu, volitelnou buď dáme nebo ne.
Na talíři můžeme sypat pecorinem a polít olejem.

Žádné komentáře: