čtvrtek 16. září 2021

Lněný chléb v MW

1/4 šálku lněného semínka
1/2 lžičky kypřící směsi na lněný chléb

1 vejce
1,5 lžíce dobrého 4-5 % octa (používám medový ocet 5%)*
1 lžíce vody

Do kávomlýnku nasypeme lněné semínko a půl lžičky kypřící směsi a jemně umeleme. Ve vyšší misce prošleháme vodu, ocet a vejce.
Umletou mouku vsypeme do misky s vaječnou směsí a dobře promícháme tak, aby těsto bylo hladké. Již vidíme, že se vyvíjejí bublinky, které chléb nakypří. Těsto vlijeme do 2 silikonových formiček na muffiny nebo do porcelánové či skleněné misky vhodně do mikrovlnky. Vlníme na 800 W / 2 minuty. Ihned vyklopíme pomocí tenké stěrky na drátěnou mřížku a necháme vystydnout.
Vhodnými odrůdami lnu (týká se poměru mastných kyselin) jsou: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders a Libra.

Alternativy lnu:
2 lžíce chia + zbytek do 1/4 šálku sezamu
2 lžíce chia + zbytek do 1/4 šálku dýňových semen

kypřící směs na lněný chléb:
3 lžíce jedlé sody
2 lžíce mletého kmínu
1 lžíce soli

V misce smícháme kypřící směs. Není-li dostatečně jemná a stejnorodá, lze ji ještě přemlít. Uchováváme ji v malé zavařovačce.

* 6% vinný ocet - stačí 1 lžíce + půl lžíce vody

Žádné komentáře: