sobota 12. února 2022

Dobré pečené kuře

cca 1 kg kuřecího - paličky, stehna ...2 litry vody
110-120 g soli
200 g másla
kmín

Večer, den před pečením, nalijeme do hrnce vodu a rozpustíme v ní sůl. Do zavírací krabice vložíme kousky kuřete a zalijeme solným roztokem. Uložíme do lednice. Pokud koupíme kousky kuřete ve vyšší vaničce, stačí udělat v rohu fólie otvor, kterým solný roztok nalijeme dovnitř.
Na noční máčení, okolo dvanácti hodin, dávám 110 g soli, pokud maso nakládám třeba jen na 4 hodiny, udělám nálev silnější, tedy 120 g na 2 litry. 
Před pečením vodu z masa vylijeme, a kousky rozložíme těsně vedle sebe do pekáče. Navrch položíme pokrájené máslo a pokmínujeme. Nepodléváme a přiklopíme.
Pečeme (horkovzduchem - není nutné) na 140°C 3,5 hodiny bez nahlížení, pak můžeme ještě dopéci bez pokličky více do hněda. Ale zpravidla to není nutné, kůžička je pěkně opečená i pod poklicí.
Už jsem pekla i na 150°C 3 hodiny. Ale ještě vyšší teplota myslím není vhodná, voda by se z masa příliš rychle vypařila a mohlo by se připálit.

Žádné komentáře: