sobota 27. března 2021

Bochánky z bramborové vlákniny a cukety


1 šálek bramborové vlákniny
½ šálku psyllia
½ šálku loupaného konopného (nebo slunečnicového) semínka 
2 lžíce máku
1 lžíce kmínu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli

4 velká vejce
500 g hrubě nastrouhané cukety*

Smícháme suché přísady. Zvlášť smícháme vejce a cuketu (volnou vodu slijeme). Obojí promícháme. Necháme odstát asi 5-10 minut, aby těsto zhoustlo. 
Na velkém plechu pokrytém papírem vytvoříme okolo 10 bochánků (mám zmrzlinové kleště o obsahu 100 ml). Pečeme 40 minut / 180°C.
Pokud chcete bochánkům přidat na chuti, místo  části cukety můžete přidat nějaké zeleninové pyré, třeba ajvar, domácí zeleninovou pomazánku apod. Pokud se po těchto stránkách porozhlédnete, najdete zde více receptů na bochánky s psylliem, které všechny vycházejí z jednoho receptu, kam se přidával jako mokrá ingredience jemný tvaroh.  Je možné ho částečně přidat i do tohoto receptu. Nevadí ani ochucený tvaroh nebo nějaká pomazánka patřičné (kašovité) konzistence.
Na obrázku jsou bochánky, kde jsem místo části cukety přidala 300 g kupovaného guacamole dipu, který se u nás doma ocitl nějakou podivnou náhodou a nikdo o něj nejevil zájem. Byl zvláštní, ale bochánkům dodal dobrou chuť i krásnou vůni při pečení.

*nebo 500 g v páře vařená dýně hokaidó a 200 ml vývaru z ní

Žádné komentáře: