pondělí 22. března 2021

Měkoučká pečínka na česneku, cibuli a hořčici v PH

800 g vykostěného krůtího stehna nebo mírně prorostlého masa dle vlastní volby
2 lžíce plnotučné hořčice
8 stroužků česneku
1 cibule
1 lžíce olivového oleje
sůl
1 lžíce hořčičného semínka  
1 lžíce směsi koření na mleté maso (majoránka, pepř, nové koření, zázvor, muškátový květ), např. od Vitany
½ lžíce kmínu 

Maso nasekáme na 6 – 8 špalíčků nebo silných plátků. Česnek nahrubo rozsekáme, cibuli nasekáme na měsíčky a pak vše vložíme do mísy PH nebo uzavíratelné nádoby a promícháme či protřeseme a můžeme nechat uležet do druhého dne. Toto marinování ale není nutné. Pomalý hrnec vaří tak pomalu, že nějaké kratší marinování proběhne i v něm. Nepřidávám žádnou vodu ani vývar. 

Vaříme 7-8 hodin na LOW. 
Maso pustí dostatek šťávy, ale podle jakosti masa může být šťavnatost různá a proto je lepší alespoň poprvé hrnec tak po šesti hodinách zkontrolovat. Hlavně proto, že některý starší PH může začít hřát (po mnoha letech) o trochu víc, tak aby se šťáva úplně nevyvařila. Normálně je ale šťávy dost na celé vaření a někdy maso přendám ještě do pekáčku a nechám opéct v troubě. Opravdu nejvíc záleží na kvalitě konkrétního kousku masa.
Maso lze použít jakékoli libové vhodné na pečení, vepřové, kuřecí, prostě co máme. Je-li suché, jako třeba kuřecí prsa nebo vepřové karé, přidáme nahoru přiměřené množství slaniny nebo špeku.
Maso na obrázku je krůtí stehno a krásně se opeklo přímo v hrnci do zlatova.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.