úterý 29. září 2020

Slunečnicové bochánky s tvarohem

základní poměry:
1 šálek mandlí (140 g)
1/2 šálku slunečnicových semínek
1/2 šálku psyllia 
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
4 vejce
500 g plnotučného tvarohu ve vaničce

Rozehřejeme si troubu na 170°C.
Mandle semeleme v kávomlýnku nebo mixéru na mouku (dá se koupit už hotová) a spolu s ostatními suchými přísadami je nasypeme do mísy (robotu) a vše dobře promícháme (K-lopatkou nebo ručně). Přidáme vejce a tvaroh a vše ihned promícháme. Těsto je zpočátku jen kašovité, takže je necháme 5-10 minut stát. 
Z těsta, které za tu dobu pěkně zhoustne, nabereme 12 (až 17*) koulí a rozložíme je na plech pokrytý papírem na pečení. Můžeme pracovat i mokrýma rukama. Koule necháme jak jsou, samy se při pečení roztečou do tvaru bochánku. Proto mezi nimi ponecháváme trochu místa. Celá dávka se ale v pohodě vejde na 1 plech.
Peču ve vyhřáté troubě na 170°C / 30-35 minut. ¨
Je potřeba nastavit si dobu pečení podle vlastní trouby a podle toho, jak velké bochánky připravujeme.
Toto pečivo je velmi chutné, nicméně je třeba každý bochánek dobře zapít šálkem vody a nejíst najednou víc, než dva kousky.

* 17 bochánků vznikne při odměřování těsta zmrzlinovými kleštěmi, tj po 50 ml. Menší bych bochánky nedělala kvůli poměrně dlouhému pečení a ani jinak v tom nevidím smysl. Takhle malé jsem pekla 30 minut.

varianty:
  • 1 šálek mandlí můžeme nahradit 1 šálkem mandlové mouky, šálkem slunečnice nebo dýňových semínek.
  • 1/2 šálku celých semínek slunečnice nahradíme jinými semínky, např. konopnými srdíčky nebo třetinou šálku lněného semínka, které ale umeleme (lněné semínko hodně saje tekutinu, proto ho dávám méně).
  • celá semínka nejsou nutná, můžeme vše umlít 
  • celý recept můžeme udělat z 1,5 šálku mandlí nebo mandlové mouky nebo jen ze slunečnice nebo dýňových semínek
  • psyllium nelze nahradit a vyhovuje jak nemleté, tak i mleté; s mletým jsou bochánky nadýchanější, mně vyhovují spíš kompaktnější 
  • místo tvarohu (plniva) je možné použít zeleninové pyré a vzniknou zeleninové bochánky
  • pokud by se přidalo o 1 lžičku méně prášku do pečiva, upekly by se spíš placky vysoké cca 15 mm
  • přidávám někdy i chlebové koření a pískavici (vše umelu spolu s mandlemi); pískavici je nutné umlít určitě, chlebové koření  mlít nemusíme 

Žádné komentáře: