pátek 20. listopadu 2020

Zeleninové bochánky

1 šálek mandlí (140 g)
1/2 šálku lněného semínka
1/2 šálku psyllia
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
4 vejce
500-600 g zeleninového pyré*
(2 lžíce jablečného octa)

Rozehřejeme si troubu na 170°C.
Mandle a lněné semínko semeleme v kávomlýnku nebo mixéru na mouku a spolu s ostatními suchými přísadami je nasypeme do mísy (robotu) a vše dobře promícháme (K-lopatkou nebo ručně). Přidáme vejce a zeleninové pyré a vše ihned promícháme. Těsto je zpočátku jen kašovité, takže je necháme 5-10 minut stát. 
Z těsta, které za tu dobu pěkně zhoustne, nabereme 12 kopečků (používám 100 ml naběračku na zmrzlinu) a rozložíme je na plech pokrytý papírem na pečení. Kopečky upravíme pěkně do kulata, samy se při pečení roztečou do tvaru bochánku. Proto mezi nimi ponecháváme trochu místa. Celá dávka se ale v pohodě vejde na 1 plech.
Peču ve vyhřáté troubě na 170°C / 30-35 minut. 
Je potřeba nastavit si dobu pečení podle vlastní trouby a podle toho, jak velké bochánky připravujeme.
Každý bochánek je dobře zapít šálkem vody a nejíst najednou víc, než dva kousky.
Bochánky, které se nesnědí hned, skladuji v mikroténovém sáčku v lednici maximálně 3 dny. Ostatní dám ihned zmrazit. Rozmrazují se v uzavřeném mikroténovém sáčku a mohou se krátce rozpéci i v mikrovlnce.

*Příprava zeleninového pyré

cca 450 g zeleniny (samotná dýně hokkaidó nebo směs: mrkev, pórek, celer, paprika, ředkvičky, květák, dýně, brokolice, červená řepa, tuřín, atd.)
2 šálky vody

Zeleninu uvaříme ve dvou šálcích vody do měkka. Vývar slijeme do misky, bude ještě potřeba, a zeleninu necháme trochu zchladnout. Vlažnou zeleninu rozmixujeme s minimálním množstvím vývaru, což je méně než 150 ml. Zelenina totiž při vaření nějakou vodu nabere. Cílem je, dostat 600 g zeleninového pyré.
Při výběru zeleniny bereme takovou, aby nám výsledná chuť vyhovovala, mně třeba vyhovuje polévková směs nebo samotná dýně. Někdo má rád pečivo i s červenou řepou. 
Co se týče octa, je jeho použití pouze otázkou chuti, chce to vyzkoušet, ale můžete ho i rovnou zamítnout - nevadí.
Když připravuji pyré z celé dýně, dávám část zmrazit (pyré je výborné také jako přídavek dušené zeleniny, kterou příjemně zjemní).

poznámky:
  • 1 šálek mandlí můžeme nahradit 1 šálkem slunečnice nebo dýňových semínek
  • psyllium nelze nahradit a vyhovuje jak nemleté, tak i mleté; s mletým jsou bochánky nadýchanější, mně vyhovují spíš kompaktnější 
  • přidávám někdy i chlebové koření a semínka pískavice, která jsou opravdu výborná (vše umelu s mandlemi) 

Žádné komentáře: