sobota 29. srpna 2020

Univerzální omáčka z cukety

1 cibule
podle volby olej, slanina, máslo atd.
koření
1 cuketa cca 20-25 cm
případně jiná zelenina (kořenová, další cibule ...)
1-2 hrnky vývaru

sůl, ochucující složky (protlak, smetana, bylinky, koření, sladidlo, citrón, ocet ...)

Cuketou omáčku zahušťujeme místo moukou či jíškou. Chuť cukety v hotové omáčce nepoznáte.
Postup je stejný jako u běžného základu na omáčku. Osmažíme cibuli na zvoleném tuku, vsypeme koření podle toho, jakou omáčku připravujeme a promícháme. Koření jen zpěníme a ihned přidáme cuketu nakrájenou na kostky a hrnek vývaru. Vaříme 15 minut a vše rozmixujeme tyčovým mixérem - tedy například i se slaninou. Vývarem upravíme hustotu omáčky.
Nyní je čas na přidání dalších ingrediencí jako je třeba rajský protlak, smetana, kousky zeleniny, vejce, uzenina, kopr atd., ze kterých mají být v omáčce vidět kousky.
Při velkém množství omáčky - dvě či tři dávky, je lepší mixovat ve standmixéru. Omáčka je mixováním cukety světlá, proto se cuketová omáčka nehodí tam, kde je tradičně barva důležitá, třeba v případě guláše. Naopak se výborně hodí v případě rajské, koprovky, kuřete na smetaně, ptáčků, ragú atd. Cuketa omáčku krásně zahustí, ovšem je nutné přidávat při mixování vývar nebo jinou tekutinu jen postupně a s rozmyslem.
Co se týče loupání cuket, je to pro výslednou chuť jedno, ovšem pokud je v dané situaci barva důležitá, je lepší je oloupat. Se slupkou je výsledný produkt trochu tmavší.
Zeleninový protlak, například rajčatový, paprikový je kvůli výsledné barvě omáčky lepší jen vmíchat, nemixovat, protože mixováním se ztrácí část barvy a cuketa omáčce už od základu dodává spíše smetanovou barvu - ideální pro smetanové omáčky.
Slupky z cukety můžeme uvařit a pokrájené přidat do hotové omáčky jako ozdobnou vložku.

Žádné komentáře: