sobota 24. února 2018

Kuřecí noky a placky





500 g kuřecích prsou
3 vejce
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce psyllia (rovná!)
1 lžička koření (svíčková, rajská)
sůl
pepř

sekaná petrželka

Suroviny vložíme do sekacího robotu v pořadí, jak jsou uvedené a rozsekáme. Pokud přidáme sekanou petrželku, jen ji vmícháme, jinak by hmota zezelenala.
Fáší naplníme mikroténový sáček, uřízneme růžek a jak vymačkáváme, odsekáváme nožem malé noky. Chvíli povaříme, asi 5 minut, zcedíme a promastíme olejem nebo máslem.
Hotové kuřecí noky vkládáme do polévky nebo podáváme jako ragú s nejrůznějšími omáčkami, nebo jako směs se zeleninou. Prostě na všechny způsoby jako těstoviny.
Koření je možné přidat podle záměru, který s noky máme. Snesou ho poměrně dost.
Omáčky dělám z různých základů, například z dýňového pyré nebo jako různě ochucené mandlové karí a nebo kormu. Dobrá je také oblíbená sýrová klasika z nivy a smetany, noky zapečené v květákovém bešamelu či s vejci, slaninou a zeleninou.

3-4 porce jako hlavní chod nebo na 2 hrnce polévky









KUŘECÍ PLACKY smažené nebo pečené

Z fáše jsou výborné také placičky, které smažíme na pánvi dozlatova. Mimo tu výhodu, že jsou měkké a oproti kuřecímu masu jdou velmi dobře ochutit "skrz naskrz", je jejich výhodou i to, že z jednoho řízku uděláme touto metodou dva stejně velké jako bylo původní prsíčko. Při náhlém pomnožení strávníků jsou tedy tyto placky přesně to, co potřebujeme.
Chceme-li placky raději péci, přidáme do fáše oleje dvakrát tolik, aby nebyly suché. Můžeme přimíchat i kousek pokrájené slaniny nebo špeku. Pečeme na papíru 30 minut / 180 °C.