sobota 16. prosince 2017

Výborný semínkový chléb s psylliem

4 žloutky
4 lžíce oleje
130 ml vody

6 bílků

80 g prášku z psyllia
40 g lněné mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce chlebového koření
1 lžička soli

35 g sezamových semínek
35 g dýňových semínek

Bílky z vajec oddělíme do šlehací nádoby, 2 žloutky necháme stranou a použijeme do jiného receptu, ostatní čtyři smícháme s olejem a vodou ve velké míse. Zvlášť smícháme suché ingredience. Připravíme si plechovou chlebíčkovou formu, kterou vymažeme tukem. Vše musí být připravené předem, protože závěrečná fáze míchání těsta musí proběhnout hodně svižně.
Jakmile je předehřátá trouba, ušleháme sníh a třetinu ho lehce vmícháme do žloutkové směsi. Teď rychle: naráz přidáme suché přísady, rychle zamícháme a ihned jemně, ale rychle, vmícháme zbytek sněhu. Vmícháme semínka. Okamžitě pak těsto vpravíme do formy a uhladíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě 50 minut / 160°C horkovzduchem.
Není dobrý nápad přidat všechny žloutky, těsto pak špatně nabývá.

Recept je mírně upravená verze tohoto chlebíku.
poznámka: to zelené na obrázku je petržel přidaná právě zrovna při focení na blog